Apie tai, kokių kainų ir ūkių pelningumo laukti šį sezoną kalbėjome laidoje „Delfi tema“.

Martynas Laukaitis, kooperatyvo Suvalkijos daržovės vadovas, sako, kad tokia vasara kaip dabar bulvėms patinka. Jos, skirtingai nuo poilsiautojų, puikiai gyvuoja kai plius 18. Tačiau yra kita bėda – per daug vandens. Kai kur pasėliai pradėjo skęsti.

„Iki šiol sąlygos buvo geros. Tačiau reikia suprasti, kad gamta įvairiuose regionuose skirtinga. Jei viename rajone bulvės skęsta, už kelių dešimčių kilometrų sąlygos idealios“, – aiškina M. Laukaitis.

Jis sako, kad pirmosios lietuviškos bulvės jau kasamos. Tiesa, jos buvo apsaugotos dviguba agroplėvele ir specialiomis rūko sistemomis. Kaina vidutiniškai 10 centų už kilogramą didesnė nei pernai.

Kalbant apie kitas daržoves, tai burokėliai, moliūgai, cukinijos vystosi neblogai. Tačiau šilumą mėgstantiems moliūgams trūksta šilumos ir auga lėčiau nei norėtų ūkininkai. Burokėliai klesti.

„Pagrindinis iššūkis toms vietovėms, kuriose siautė kruša ir jei laukuose užsistovi vanduo. Derlius ir jo kokybė atskiruose rajonuose gali skirtis kartais, ne tokie reiškiniai kaip kruša labai lokalūs. Būna kad vienas laukas sukapotas ledo gabalėlių, o kitas už pusės kilometro nepaliestas“, – aiškina M. Laukaitis ir sako, kad savo pelningumo ir derlingumo daržovių augintojai dar neskaičiavo. Kiek per anksti, nes neaišku, kas vyksta aplinkinėse rinkose ir kokios kainos bus ten. Tada ir bus aišku, kiek augintojas galės išaugusias sąnaudas perkelti į kainą.

Braškės Kalvarijų turguje

„Nuo to, kokios bus maržos ir kiek pavyks kompensuoti sąnaudas, paaiškės, ar ūkininkams bus pelningi metai, ar jie tiesiog išgyvens ir nesivystys“, – aiškina M. Laukaitis.

Kaip rašė „Rinkos aikštė“, Sauliaus Dambrausko laukuose kasdien darbuojasi kasamosios ir gausus būrys darbininkų, kurie tuoj pat rūšiuoja nukastas bulves. Pats ūkininkas, apžiūrėdamas derlių šypsosi ir sako, kad ankstyvasis bulviakasis nenuvylė.

Ūkininkas S. Dambrauskas tradiciškai ne tik Kėdainių krašte, bet ir visoje Lietuvoje bulves kasa vienas iš pirmųjų. Tačiau, kad bulvės užaugtų taip anksti, dirbti su jomis pradedama nuo naujųjų metų.

Bulvės pradedamos daiginti sausio mėnesį specialiose dėžutėse. Virš jų esančios lempos užtikrina reikiamą šviesos ir šilumos kiekį. Sudygusios bulvės sodinamos pusiau rankiniu būdu. Darbuotojai rankomis atsargiai deda bulves į sodinimo mašiną taip, kad nenulūžtų daigai.

Žvelgiant iš šalies galima pasakyti, kad bulvių auginimas yra ne tik sunkus, bet ir atsakingas bei kruopštus darbas, todėl ūkininkas S. Dambrauskas labai vertina savo ūkyje dirbančius ilgamečius darbuotojus, kurie žino, kaip gaunamas geriausias rezultatas.

Beje, pirmųjų ankstyvųjų bulvių jau galima įsigyti ir turguje – jų kaina siekia 1,5 euro už kilogramą. Pirmosios bulvės iš S. Dambrausko laukų jau atkeliavo ir į didžiuosius prekybos centrus, ten jų kaina taip pat panaši. Tačiau iš šios sumos ūkininkui geriausiu atveju atitenka tik pusė, visa kita dalis lieka prekybininkams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją