Į kompostą

Jei turite komposto dėžę, papildykite ją kavos tirščiais. Kavos tirščiai turi daug azoto (apie 1,45 proc.), taip pat magnio, kalcio, kalio ir kitų mikroelementų. Jei kavos tirščius ir panaudotus popierinius kavos filtrus sumesite į kompostą, jis nuo to tik praturtės. Tačiau komposte taip pat turėtų būti sausųjų medžiagų (lapų, šakelių, pjuvenų ir pan.). Manoma, kad sausojo ir žaliojo (žolinio) komposto santykis turėtų būti 4:1 – jei žaliojo komposto dalis bus per didelė, kompostas skleis nemalonų kvapą, o jei ji bus per maža, kompostas bus sausas ir labai lėtai skaidysis.

Kavos tirščių galima berti ir į sliekų kompostą, tačiau būkite atsargūs ir nepersistenkite. Vieno puodelio per savaitę visiškai pakaks. Tik neberkite iš karto viso puodelio – geriau išdalykite jį per kelias dienas.

Vietoje trąšų

Kavos tirščius galima užkasti į žemę arba tiesiog išbarstyti ant paviršiaus. Kavos tirščių pH yra beveik neutralus, todėl nereikia nerimauti, jog dirvožemis taps rūgštus. Plonas kavos tirščių sluoksnis naudingas ne tik dirvožemiui: dėl abrazyvinių, aštrių kraštų ir natūralaus kavos rūgštingumo jis gali tapti gera kliūtimi šliužams. Tačiau neberkite tirščių storu sluoksniu, nes jis susispaus ir suformuos kietą plutą, kuri nepraleis oro ar vandens.

Kavos tirščius taip pat galima naudoti kaip skystas trąšas: į du puodelius kavos tirščių įpilkite maždaug 22 litrus vandens ir palikite mirkti kelias valandas arba per naktį. Šį mišinį galima naudoti kaip universalias sodo ar vazoninių augalų trąšas, taip pat purkšti ant lapų.

Kenkėjų kontrolei

Kavos tirščius galima naudoti sraigėms naikinti – pabarstykite jų aplink augalus, kuriuos pamėgo sraigės, ir stebėkite, kaip jos pradės vengti jūsų augalų.

Katės, žinoma, nėra sodo kenkėjai, bet jei jūsų augintinės mano, kad lysvės darže yra tinkama vieta joms nusilengvinti, tuomet kavos tirščiai turėtų atbaidyti jas nuo šio įpročio. Paprasčiausiai pabarstykite arba įmaišykite kavos tirščių į dirvą – katės tikrai nemėgsta jų kvapo.

Malta kava

Kitaip negu panaudoti kavos tirščiai, šviežiai sumalta kava padidins dirvožemio rūgštingumą, jei jos pribersite į dirvą. Todėl malta kava galima tręšti rūgščią terpę mėgstančius augalus: hortenzijas, rododendrus, azalijas, lelijas, šilauoges, morkas, ridikėlius ir kitus. Tačiau maltos kavos nelabai mėgsta pomidorai, todėl ja netręšiami šalia pomidorų augantys augalai. Taip pat nerekomenduojama naudoti šviežiai maltos kavos daigams ar labai jauniems augalams, nes kofeinas gali stabdyti jų augimą.

Tačiau jei kavos tirščių liko net ir panaudojus juos sode, štai dar keletas būdų, kaip galite panaudoti juos namuose.

Pašalina nemalonų rankų kvapą – po darbo su svogūnais, česnakais ar žuvimi tiesiog patrinkite rankas kavos tirščiais.

Suteikia gaivų kvapą drabužiams – džiovintus kavos tirščius suberkite į medžiaginį maišelį ir laikykite jį drabužių spintoje ar batų dėžėje.

Padeda iššveisti puodus ir keptuves – išnaudokite abrazyvines tirščių savybes prisvilusiems puodams ir keptuvėms.

Rankų, veido ir kūno odai – pridėkite kavos tirščių į kūno šveitiklį.

Mėsai marinuoti – kadangi kavos tirščiai turi rūgšties, pasigaminkite marinatą mėsai iš kavos tirščių, balzaminio acto, česnakų ir šalotinių svogūnų.

Naikina blogą šaldytuvo kvapą – kavos tirščiai, kaip ir soda, sugeria blogus kvapus.

Dabar, kai išgersite kavos, vargu ar norėsis lengva ranka išmesti kavos tirščius. Jie tikrai pravers!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)