Alus nuo šliužų

Pasirodo, šliužai mėgsta alų ne mažiau, negu žmonės. Į tuščią skardinę (pvz., nuo tuno ar kačių maisto) įpilkite alaus ir užkaskite į žemę iki viršutinio krašto. Naktį šliužai atšliauš paragauti alaus ir nuskęs skardinėje. Ryte turinį išmeskite, o skardinę vėl pripilkite alaus. Tačiau nepamirškite, kad alus gali privilioti šliužus tik kelių metrų atstumu, todėl, jei šliužų yra labai daug arba jei jūsų sodo plotas yra labai didelis, po visą teritoriją išdėliokite daugiau gaudyklių su alumi.

Lentos – nuo sraigių

Sode ant žemės, atokiau nuo gėlių, padėkite vieną ar dvi medines lentas. Sraigės mėgsta vėsą ir drėgmę, todėl jos slėpsis pavėsyje po lentomis. Vėliau lentas pakelkite ir nukrapštykite sraiges į šiukšlių dėžę. Sraiges taip pat galite pirmiausia nupurkšti vandens ir acto (lygiomis dalimis) tirpalu ir tik po išmesti į šiukšliadėžę. Dar vienas patarimas: sodą visada laistykite rytais. Jei naktį dirva ir žolė bus sausos, šliužai ir sraigės bus mažiau aktyvūs.

Raudonėlis – nuo vikšrų

Mes grožimės drugeliais ir netgi sodiname augalų, kurie juos priviliotų. Tačiau kopūstinio lapgraužio, gudobelės ar kitų drugelių vikšrai gali padaryti žalos gėlėms, medžiams ir krūmams. Nurinkite vikšrus rankomis, o tada netoliese pasodinkite čiobrelių ir raudonėlių – šie prieskoniniai augalai atbaido vikšrus.

Laikraščiai – nuo auslindų

Su šiais baisiais vabzdžiais reikia elgtis griežčiau. Vakare susukite drėgnus laikraščius į ritinėlius ir išdėliokite sode. Auštant auslindos sulįs į drėgno popieriaus ritinius. Laikraščius surinkite, kol jie dar neišdžiūvo, bet nemeskite jų į šiukšliadėžę, nes auslindos iš jos ištrūks. Geriau popierius sudeginkite, iškratykite kenkėjus į tualetą arba sandariai užriškite ritinėlius plastikiniame maišelyje ir tik tada išmeskite į šiukšlių dėžę.

Citrusiniai vaisiai – nuo amarų

Išsivaduoti nuo amarų yra nelengva, nes jie labai maži ir greitai dauginasi. Jei pamatėte, kad augalų lapai gelsta, deformuojasi ir tapo lipnūs, tai bus amarų veiklos požymis. Pasigaminkite citrusinį purškalą: sutarkuokite citrinos arba apelsino žievelę ir užpilkite puse litro verdančio vandens. Palikite nuovirą per naktį, o ryte perkoškite per sietelį ar kavos filtrą, kad pašalintumėte žievių gabaliukus. Supilkite šią priemonę į purkštuvą ir apipurkškite amarų užpultus augalus. Ypač gerai išpurkškite apatinę lapų pusę, kur būna susitekę daugiausia amarų. Augalus purkškite kas 4 – 7 dienas, kol amarai išnyks.

Bakterijos nuo japoninių vabalų

Šiaurės Amerikoje kovai su japoniniais vabalais ir jų lervomis, kurios padaro didžiulės žalos medžiams bei gėlėms, naudojamos vadinamos pieniškosios sporos (angl. Milky spore) – ekologiškos ir žmonėms, gyvūnams, paukščiams bei kitiems gyviams nekenksmingos bakterijos Paenibacillus popilliae. Šios natūraliai dirvožemyje aptinkamos bakterijos naikina tik japoninių vabalų lervas. Šių bakterijų milteliai ar granulės barstomos pavasarį, vasarą ir rudenį dvejus metus, kad japoniniai vabalai visiškai išnyktų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)