Kraštiečio ūkininko Sauliaus Dambrausko laukuose kasdien darbuojasi kasamosios ir gausus būrys darbininkų, kurie tuoj pat rūšiuoja nukastas bulves. Pats ūkininkas, apžiūrėdamas derlių šypsosi ir sako, kad ankstyvasis bulviakasis nenuvylė.

Antrina ir darbininkai

Beje, ūkininkui S. Dambrauskui antrina ir ne vienerius metus jo ūkyje dirbantys darbininkai – žmonės sako, kad bulvės šiemet nei per didelės, nei per mažos, vidutinio dydžio, „pačios tos valgymui dabar“.

„Na, mano manymu, pirmasis derlius tikrai neblogas. Bulvytės gražios, gražiai nuaugę, normalaus pavasarinio dydžio. Viskas gerai, darbo daug, dirbam“, – šypsojosi ūkyje ne vienerius metus dirbantis darbuotojas.

Pavyko sutaupyti

S. Dambrauskas džiaugėsi, kad šiųmečiai orai bulvių auginimui nebuvo labai prasti, tiesa, nors šalnos ir gąsdino, tačiau žalos nepridarė.

„Šiemet nereikėjo bulvių laistyti – lietaus turėjome sočiai. Taigi laistymo kaštus sutaupėme, bet išleidome bulvių gelbėjimui nuo šalnų. Mus ilgai ir nuobodžiai kankino šalnos, bulves reikėjo apsaugoti, tad liejome vandenį, kad jos nenušaltų“, – dėstė ūkininkas.

Bulvės

Ankstyviausios bulvės užima tik 8 ha

Ūkininko S. Dabrausko bulvių laukai užima 185 hektarų plotą, pačios ankstyviausios bulvės, kurios šiuo metu ir yra kasamos – užima tik 8 hektarus.

Ūkininkas, paprašytas trumpai apibūdinti derlių, nusišypso, o tai jau geras ženklas.

„Šiai dienai galiu pasakyti, kad derlius labai neblogas. Mes išsaugojom derlių ir kasame jį tikrai neblogą, viskas atrodo neblogai, o kaip viskas klostysis toliau – matysim“, – optimistiškai nuteikė S. Dambrauskas.

Daug darbo

Ūkininkas S. Dambrauskas tradiciškai ne tik Kėdainių krašte, bet ir visoje Lietuvoje bulves kasa vienas iš pirmųjų. Tačiau, kad bulvės užaugtų taip anksti, dirbti su jomis pradedama nuo naujųjų metų.

Bulvės pradedamos daiginti sausio mėnesį specialiose dėžutėse. Virš jų esančios lempos užtikrina reikiamą šviesos ir šilumos kiekį. Sudygusios bulvės sodinamos pusiau rankiniu būdu. Darbuotojai rankomis atsargiai deda bulves į sodinimo mašiną taip, kad nenulūžtų daigai.

Sudėtingas darbas

Žvelgiant iš šalies galima pasakyti, kad bulvių auginimas yra ne tik sunkus, bet ir atsakingas bei kruopštus darbas, todėl ūkininkas S. Dambrauskas labai vertina savo ūkyje dirbančius ilgamečius darbuotojus, kurie žino, kaip gaunamas geriausias rezultatas.

Beje, pirmųjų ankstyvųjų bulvių jau galima įsigyti ir turguje – jų kaina siekia 1,5 euro už kilogramą. Pirmosios bulvės iš S. Dambrausko laukų jau atkeliavo ir į didžiuosius prekybos centrus, ten jų kaina taip pat panaši. Tačiau iš šios sumos ūkininkui geriausiu atveju atitenka tik pusė, visa kita dalis lieka prekybininkams.