Agrastai nemėgsta augti arti gruntinio vandens – pageidautina, kad jo lygis būtų ne arčiau kaip 1,5 m nuo dirvos paviršiaus; jei gruntiniai vandenys kaupiasi aukščiau kaip 0,8 m, agrastų krūmą reikėtų sodinti ant 0,3 – 0,5 m aukščio ir 0,8 – 1 m pločio žemių kauburio.

Optimalus atstumas tarp agrastų krūmų

Jei sklype mažai vietos, agrastus galima sodinti tarp jaunų vaismedžių, tačiau atstumas tarp medžio ir krūmo turi būti ne mažesnis kaip 2 metrai. Agrastus taip pat galima sodinti palei sklypo kraštą arba palei tvorą, tačiau taip, kad jie augtų bent 1,5 m atstumu nuo pastatų ar tvorų.

Agrastams tinkamas dirvožemis

Agrastai mėgsta lengvas, vidutinio molingumo dirvas. Jei sklypo dirvožemį sudaro priesmėlis arba jis yra itin molingas, dirvą reikėtų atitinkamai papildyti moliu arba smėliu. Agrastai nemėgsta rūgščių dirvožemių. Jei rūgštingumo indeksas (pH) yra didesnis negu 5,5, į žemes reikėtų įberti kalkių – ne mažiau kaip 200 g į 1 kv. m.

Kad agrastai gerai augtų ir vystytųsi, sodinimo vietoje reikėtų kruopščiai išravėti dirvą.

Nepatartina agrastų sodinti toje vietoje, kur anksčiau augo serbentai ar avietės – dirvožemis bus smarkiai nualintas, o „naujoką“ neabejotinai užpuls šioms kultūroms būdingos bendros ligos ir kenkėjai.

Geriausias laikas agrastams sodinti

Geriausias laikas sodinti agrastus su atvira šaknų sistema – nuo rugsėjo vidurio iki spalio pradžios.

Agrastų sodinukus reikėtų nusipirkti prieš savaitę ar dvi. Tai turėtų būti daroma specializuotuose medelynuose ar gerą reputaciją turinčiose prekybos vietose.

Kaip atrodo geras agrastų sodinukas

Agrastų sodinuko šaknų sistema privalo turėti 3 – 5 sumedėjusias skeletines šaknis, ne trumpesnes kaip 10 cm ilgio, ir gerai išsivysčiusias pluoštines šaknis. Agrastų sodinuko antžeminei daliai pakanka vieno ūglio, tačiau dvejų metų sodinukai turėtų turėti 2 – 3 maždaug 30 cm ilgio ūglius. Perveždami agrastų sodinukus su atvira šaknų sistema, pamerkite šaknis į molio košę ir apvyniokite drėgnu audeklu.

Duobė agrastams sodinti

Agrastus sodinkite į iš anksto paruoštas apvalias 0,5 m skersmens ir 0,5 m gylio duobes. Kasant duobę, vienoje pusėje atmetamas derlingasis (viršutinis) sluoksnis, kitoje – apatinis. Tuomet į du trečdalius derlingosios žemės suverčiamas kibiras mėšlo (jei įmanoma, šviežio) arba komposto, 200 – 250 g kompleksinių mineralinių trąšų arba 150 – 200 g superfosfato, 40 – 60 g kalio sulfato.

Viskas gerai išmaišoma ir šiuo mišiniu užpilama maždaug pusė skylės. Likęs trečdalis viršutinio dirvožemio sluoksnio užpilamas ant viršaus ir suformuojamas į kalvelę. Kai mišinys duobėje susiguli (tam prireikia 1 – 2 savaičių), galima pradėti sodinti agrastą. Sodinukas pastatomas ant kalnelio, šaknys išskleidžiamos, o likusios žemės užberiamos taip, kad šaknies kaklelis būtų įkastas 5 – 7 cm. Žemė aplink krūmą sutrypiama, gerai palaistoma ir apmulčiuojama humusu.

Agrasto ūgliai patrumpinami iki 5 – 7 cm virš žemės, kad geriau šakotųsi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją