Tujos – tai visžaliai medeliai, turintys patrauklius, žvynuotus lapelius, išsidėsčiusius mažomis šakelėmis. Kaip ir dauguma spygliuočių, tujos neišleidžia naujų ūglių ant senų, nuogų stiebelių, todėl jos nepakenčia atjauninančio arba itin drastiško genėjimo.

Taigi, kokių klaidų reikėtų vengti, genint tujas?

Kada genėti tujas?

Optimalus tujų genėjimo laikas – vėlyvas pavasaris arba vasaros pradžia, prieš pasirodant naujiems ūgliams, tačiau sanitarinį genėjimą galima atlikti bet kada.

Prieš genint reikėtų atsižvelgti į konkrečios rūšies ir net veislės augimo ypatumus – konkretus genėjimo laikas priklauso nuo to, kiek reikia apkarpyti medelį. Norėdami išlaikyti dekoratyvią išvaizdą, pavasarį pašalinkite atžalų perteklių, o vasaros viduryje pakoreguokite formą.

Jei norite kontroliuoti tujų augimą, pakanka jas stipriai apgenėti rugpjūčio pabaigoje. Šiuo metų laiku sultys būna nutekėjusios žemyn, todėl tujų augimas šiek tiek sulėtėja.

Jei medžiai genimi pavasarį, išsiskiria daug sulčių ir tujų augimas paspartėja, todėl tai yra idealus variantas, jei norite iš tujų užsiauginti gyvatvorę ir kuo greičiau pasislėpti nuo smalsių kaimynų žvilgsnių.

Jei tują reikia smarkiai apkarpyti, darykite tai prieš ramybės periodo pabaigą, nes ankstyvą pavasarį prasidės aktyvus augimas. Pavasarį, kai tik pakils oro temperatūra, pjūviai pasidengs naujais ūgliais, todėl bus mažiau pastebimi.

Norėdami patrumpinti gyvatvorę, palaukite pavasario pabaigos arba vasaros pradžios, kai baigsis žydėjimas. Pasistenkite padaryti tai iki vasaros vidurio, kad tujos iki rudens šalčių spėtų atsigauti.


Kuo genėti tujas?

Jei genėsite nedideles tujas, jokių specialių ir brangių įrankių jums nereikės – pakaks bazinių instrumentų, nelygu šakų dydis. Kaip visada, naudokite ir atitinkamas asmenines apsaugos priemones.

Pasirinkite:

  • Rankinis sekatorius, skirtas mažesnio nei 1,5 cm skersmens šakoms;

  • Sodo žirklės, skirtos 1,5 – 3 cm storio šakoms genėti;

  • Genėjimo pjūklelis arba lenktinis pjūklas storesnėms nei 3 cm storio šakoms;

  • Apsauginiai akiniai akims.

Jei norite, kad įrankiai greitai ir lygiai pjautų šakas, nepamirškite reguliariai jų atnaujinti ir pagaląsti. Jei paliksite išdraskytus pjūvius, padidės kenkėjų arba grybelinių infekcijų tikimybė.

Po kiekvieno genėjimo rekomenduojama nuvalyti įrankių ašmenis. Tai neužims daug laiko, tačiau užkirs kelią ligoms tarp medelių plisti.

Kaip genėti tujas: bendrosios taisyklės

Per vieną sezoną stenkitės nepašalinti daugiau kaip 30 proc. ūglių. Be to, būtinai pjaukite tik žalią, jauną medieną. Dirbkite sekcijomis, kad padarytumėte mažiau klaidų. Venkite genėti horizontalias šakas.

Tujos yra spygliuočiai, kurie vietoje lapų turi spyglius; šie vėduoklės formos ūgliai išauga iš pumpurų naujų, žalių šakelių galuose. Dėl tokio augimo pobūdžio nereikėtų pjauti šakų labai giliai. Jei pjausite seną medieną, naujos šakelės iš jos nebeišaugs.

Jei tujoms reikia rimto genėjimo, kirpkite šakų galus ir viršūnę. Taip būsite tikri, kad pjaunate tik jauną, o ne seną medieną.

Tujas genėkite kasmet arba kas dvejus trejus metus, nelygu, kokią gyvatvorės formą norite išlaikyti.

Naudodami pjovimo įrankius pašalinkite vertikalius ūglius, kurie užgožia apatines šakas, ir ant kiekvienos šakos palikite po tris lyderes. Pašalinkite visas šakas, kurios krypsta į vidurį – taip užtikrinsite, kad į medelio vidų pateks saulės šviesa ir pagerės oro cirkuliacija.


Senų ir nudžiūvusių šakų šalinimas

Tujos yra gana atsparios kenkėjams ir ligoms, todėl yra tokios populiarios. Pasirodžius negyvam ar ligotam ūgliui, jį reikėtų iš karto nupjauti.

Pradėkite pjauti iš karto po nudžiūvusiais spygliukais; toliau šaką genėkite slinkdami žemyn, kol pasieksite žalio ūglio vidurį. Kraštutiniu atveju šaką iš viso pašalinkite, nupjaudami ją ties ta vieta, kur ji atsišakoja nuo kamieno. Įtartinas šakas išmeskite arba sudeginkite atokiau nuo kitų medžių ir augalų. Niekada nemeskite sergančių šakų į komposto duobę.

Tujų genėjimo būdas priklauso nuo jų tipo ir to, kokią formą jai norite suteikti ar išlaikyti. Genėdami tujas, kas kelias minutes atsitraukite ir įvertinkite tujos formą.


  • Rutuliškos veislės tujos natūraliai plėsis per centrą. Reguliariai jas genėdami, palaikysite tvarkingą jų išvaizdą. Apkarpykite visų šakų galiukus, kad forma būtų tolygi. Šių tujų pagrindas arba vidurys turi būti platesnis už viršutinę dalį.

  • Aukštų tujų genėjimo tikslas – išlaikyti piramidės formą. Apatinė augalo dalis turi būti platesnė už viršutinę, kad pro šakas prasiskverbtų šviesa ir oras.

Trys svarios priežastys, kodėl reikia genėti tujas

Tujų paprastai nereikia daug genėti, tačiau yra kelios svarbios priežastys, dėl kurių vertėtų paimti į rankas pjūklą ar sodo žirkles.

1. Tuja išaugo pernelyg aukšta.

Dažnai galima sumažinti lyderės aukštį. Protingiausia būtų patrumpinti ją ne daugiau kaip trečdaliu. Šiek tiek įstrižu pjūviu keliais centimetrais patrumpinkite ir kai kurias likusias šakas – taip užmaskuosite pjūvį ir išsaugosite natūralią tujos formą. Nauja lydere taps aukščiausia likusi šaka.

2. Išsikišusios ar kreivos šakos

Jei bendrame krūmo vaizde tai nepaliks didelės skylės, pašalinkite išsikišusias, menkavertes, nulinkusias ir kreivas šakas. Kai kuriais atvejais šaka išsikiša iš tvarkingos medžio formos, nes ją tiesiog nulenkė per didelis sniego svoris. Nugenėjus trečdalį nulinkusios šakos, ji vėl gali pakilti ir harmoningai įsilieti į bendrą medžio formą.

3. Tuja pernelyg išplatėjo

Apgenėti tokią tują gali būti sudėtinga, ypač jei medis yra itin išbujojęs. Tačiau tokiu atveju gali padėti selektyvus genėjimas. Susiraskite ilgiausias šakas, slinkite jomis į vainiko vidų, tada šias šakas patrumpinkite arba visai pašalinkite. Likusios trumpesnės šakų viršūnės suformuos pageidaujamą, kiek siauresnį tujos profilį. Tačiau šiuo metodu apgenėti peraugusias tujas gali būti labai varginantis darbas, todėl kartais būna paprasčiau jas tiesiog nupjauti.

7 dažniausios klaidos, kurios daromos genint tujas


  • Pjaunama sena mediena. Dėl to atsiranda tuščių vietų, kurioms užpildyti prireikia daugelio sezonų. Genėkite tik aktyviai augančias šakas, kad jos galėtų atželti.

  • Per didelis genėjimo mastas. Nenugenėkite daugiau kaip 25 – 35 proc. tujos.

  • Nurėžiate horizontalias šakas. Jos yra neatsiejama bendros formos ir struktūros dalis. Jas pjaukite tik tuomet, jei jos yra ligotos arba nudžiūvo.

  • Genite pernelyg arti pumpurų. Stenkitės pjauti maždaug 15 cm nuo pumpurų. Jei kirpsite arčiau, pumpurai gali žūti. Jei pjausite per toli, šakos galai gali apmirti.

  • Genite iš karto visą medį, o ne dalimis. Genint dalimis, daroma mažiau klaidų ir išvengiama darbo netolygumų.

  • Dirbate su atšipusiais arba nešvariais įrankiais. Sodo įrankius prieš genėjimą ir po jo reikėtų sterilizuoti – tai padės užkirsti kelią ligų plitimui.

  • Neteisingai genite viršūnes. Tujos viršūnę pjaukite tik tada, jei norite sustabdyti augimą į viršų ir suformuoti gyvatvorę. Tujos neišaugina naujos lyderės, kaip lapuočiai.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją