Apie tai, kaip tai daroma, ką rinktis, kiek anksčiau Delfi skelbtame ir atnaujintame tekste.

Pradžioje reikia išrinkti augalus: tai gali būti skirtingo aukščio spygliuočiai, lapuočiai ir net žydintys augalai, reikalaujantys skirtingos priežiūros. Kaip tinkamai išsirinkti augalus gyvatvorei, pasakoja portalas „Kak prosto“.

Gyvatvorei geriau rinktis lengvai prižiūrimus ir greitai augančius medžius ir krūmus, tinkančius mūsų klimato zonai. Svarbu prisiminti, kad sodinti juos reikia vasaros pabaigoje arba rudens pradžioje.

Gyvatvorė iš visžalių augalų

Gyvatvorei puikiai tinka eglės, kadagiai, žirniasėkliai puskiparisiai, kėniai, pušys, tujos ir kukmedžiai. Sklypo puošmena bus kanadinės eglės, serbinės eglės ir sidabrinės eglės. Kadagiai yra populiarus gyvatvorių augalas, dažniausiai sodinamos daug priežiūros nereikalaujančios jų rūšys: horizontalusis kadagys, paprastasis kadagys, kininis kadagys ir virgininis kadagys. Kukmedžiai nebijo šalčio, puikiai jaučiasi šešėlyje ir gerai auga bet kokiame grunte.

Lapuočių gyvatvorės

Sodą papuoš lapuočiai krūmai ir medžiai: alyvos, akacijos, klevai, gudobelės, šeivamedžiai, serbentai, ožekšniai, putinai ir jazminai. Taip pat gan paplitę raugerškiai su purpuriniais ūgliais. Gyvatvorė virs tikru meno kūriniu, jei ją formuosite iš ligustrų – šiems krūmams galima suteikti bet kokią formą. Gudobelės džiugins savo ryškiomis spalvomis nuo pavasario iki vėlyvo rudens. Taip pat galima sodinti buksmedžius ir forsitijas, bet tai gana reiklūs augalai, kurie nebijo šalčio, bet gali žūti nuo per ryškios saulės ir smarkaus vėjo.

Vijokliniai augalai gyvatvorei

Gyvatvorė – tai kraštovaizdžio dizaino elementas ir sklypo puošmena. Tam, kad ji džiugintų akį, daugelis sodininkų renkasi žydinčius vijoklinius augalus. Prie jų priskiriamos vijoklinės rožės, bet gyvatvorei reikia rinktis tik šalčiui atsparias rūšis. Tokios rožės ilgai žydi geltonais, baltais, tamsiai raudonais ar skaisčiai raudonais žiedais. Nepakartojamą aromatą vasarą skleis vijokliniai sausmedžiai, be to, jie puikiai ištveria šaltį. Ne mažiau populiarios visterijos, ląstūnės, raganės, vynioklės, erškėtrožės, radastos, hortenzijos ir japoninės lanksvos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją