Algirdas Amšiejus sako, kad jei norite sodinti lazdyną reikia rinktis sodinukus, padaugintus vegetatyviniu būdu – tada bus aišku, kas pasodinta ir kas išaugs. Renkantis išaugintą iš riešuto rezultato neprognozuojamas, nes vaisius gali būti apdulkintas bet kuo, nes mūsų kraštus pasiekia net žiedadulkės iš Vokietijos. Tai gerai vaisiui, tačiau neaišku koks sukryžmintas augalas išaugs iš sėklos. Jis pasakoja, kad kartą pasėjo 100 raudonlapio lazdyno sėklų, iš jų tik 60 išaugo augalai raudonais lapais. Literatūroje rašoma, kad normalu kai paklaida iki 25 proc. Dauginant vegetatyviniu būdu tokių bėdų nenutinka.

„Lazdynai dauginami medžiagą imant veisliniuose sertifikuotose medelynuose“, – aiškina A. Amšiejus.

Kitas svarbus niuansas – reikia sodinti ne vieną augalą, kad jie apsidulkintų ir vestų vaisius. Kaip dauginami sodinukai galite pažiūrėti video reportaže.

„Jei planuojate sodinti namie, patartina pridėti kalkių, dolomitmilčių. Lazdyno riešutai puikus kalcio šaltinis. Dievas sukūrė du unikalius produktus – riešutus ir medų. Jei dirva 5,5 pH, tai lazdynas augs, tačiau vaisių gali ir nebūti. Jam reikia ne rūgščios, o daug kalcio turinčios dirvos“, – dėsto A. Amšiejus ir pateikia pavyzdį – Dzūkijoje riešutų dėl šios priežasties būna mažai, nebent augalas kur nors upių pakrantėje, Suvalkijoje daug. Tiesiog kita dirvos struktūra.

Versliniam sodui verta rinktis dirvas virš 6,6 pH. Jei mažiau, tai į dirvos keitimą reikės investuoti tiek, kad ekonominės prasmės toks sodas neturės. Geriau auginti obelis.

Sodinant keletą medelių tiesiog galima iškasti didesnę duobę ir pridėti reikalingų medžiagų. Taip galima derlingą sodą užveisti netgi Dzūkijos smėlynuose.

Apie kovą su riešutų kirmijimu ir kitomis specifinėmis ligomis be chemikalų video reportaže.

Lazdynas gana augus medelis ir pradeda derėti 2-3 metais ir pradžioje svarbu pristabdyti šį augimą. Tai daroma birželio pirmame dešimtadienyje, kai tiesiog nulaužomi vienmečiai ūgliai. Jie laužiami iš apačios į viršų. Šakelė nustoja augti, o ant šakelės žemiau įlaužimo atsiranda žiedeliai. Taip sulaukiame puikaus derliaus. Laužomos visos šakelės, kurias galite pasiekti. Augalui tai nekenkia.

Lazdynas deri 50 metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją