Paupinis jonpapartis, palyginti su kitomis paparčių rūšimis, yra vienas iš didžiausių. Į krūmą suaugę lapai gali siekti net pusantro metro, nors vidutinis lapų ilgis – maždaug metras. Stručio plunksnas primenantys vegetatyviniai lapai pradeda skleistis, kai nusistoja šilti orai, o generatyviniai (sporofilai) – pasirodo tiktai rugpjūtį. Nors dažniausiai dekoratyviniais tikslais auginami paupiniai jonpaparčiai, iš viso egzistuoja 3 jonpaparčių rūšys. Natūrali jų terpė – drėgni miškai, plytintys Šiaurės pusrutulio vidutinio klimato regionuose.

Jonpapartis turi storą vertikalų ir greitai besivystantį šakniastiebį, per metus pailgėjantį net 25 cm. Susiformavę jonpaparčio lapai puikiai dera prie kitų vidutinio aukščio ir aukštų šešėlingas vietas mėgstančių augalų: rodžersijų, baltašaknių, darmerų ir kt. Plunksniniai jonpaparčio lapai išsilaiko iki rugpjūčio pabaigos, o vėliau pageltonuoja.

Paupinio jonpaparčio auginimo ypatumai

Viskas, ko reikia paupiniam jonpaparčiui – tai šešėlinga arba pusiau šešėlinga vieta ir drėgna žemė. Jei šie du reikalavimai bus patenkinti, augalas puikiausiai augs bet kuriame sklype.
Komfortiškose sąlygose jonpaparčiai sukeroja labai grietai, todėl šį procesą geriau kontroliuoti – reguliariai praretinti augalus.

Jonpaparčių dauginimas

Jonpaparčiai kuo puikiausiai ištveria persodinimą, todėl pasisodinti galima net jau subrendusį augalą. Geriausia tai atlikti pavasarį (kol lapai dar neišsiskleidę) arba vasaros pabaigoje.

Profesionalo patarimas

Paprastai paupiniai jonpaparčiai sodinami didokomis grupėmis šešėlingose parkų, didelių sodų ir skverų vietose. Visgi šis augalas puikiai atrodo ir pasodintas vienas gėlyno vidury, tiktai gėlynas neturi būti nutviekstas saulės – bent iš dalies jį turi dengti šešėlis.

Jonpaparčių naudojimas kulinarijoje

Kai kuriose šalyse jauni jonpaparčių lapai vartojami kaip daržovės. Lapai renkami pavasarį, kol tebėra susisukę. Iš tokių lapų gaminami gardūs valgiai. Jų skonis – salsvas, anot kai kurių kulinarų, primenantis aguročius.

Maistui jauni jonpaparčių lapai naudojami termiškai apdoroti, o ne žali. Iš pradžių 2–5 minutes jie apverdami karštame vandenyje (verdant ilgiau lapai visai ištęžta). Apvirtus lapus reikia nuskalauti, o tada apkepinti. Jei norisi, galima įberti druskos ir paskaninti svogūnais.

Beje, patiekalų, į kurių sudėtį įeina paupiniai jonpaparčiai, – visa galybė, taigi, kokiame nors kulinariniame portale tikrai pavyks surasti dėmesį patrauksiantį receptą. Vieni – ypač paprasti, tačiau yra ir išties įmantrių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją