Tačiau už skintas gėles pinigines teks atverti kiek plačiau. Visgi floristai ramina, jog po pernykščio kainų šoko šiųmetis žiedų pabrangimas nebebus toks gąsdinantis.

Kol floristai užsakinėja žiedus ir kuria puokštes savaitgaliui, virte verda prekyba našlaitėmis.
Gėlių augintoja iš Smilgių kaimo Ligita Lamauskienė pasakoja šiuo metų laiku populiariąsias našlaites jau bebaigianti parduoti.

Anot jos, kol pranešama apie šalnas, pirkėjai nuo kitokių gėlių susilaiko.

„Turime pasiūlyti ir kitokių vienmečių gėlių, bet orai mums nebuvo labai palankūs – šalta, mažai saulės. Gėlės nėra tokio dydžio, kaip būdavo kitais metais“, – sako augintoja.

L. Lamanauskienė teigia kol kas kainų nekėlusi. Namuose našlaites pardavinėjanti augintoja už daigą prašo 50 centų, turguje už tą patį – dešimčia centų brangiau.

„Manau, kainos išliks tos pačios, nes pasiūla tikrai nemaža, augintojų daug. Nors viskas brango, bet neturime galimybių pakelti kainos, nes tai – ne būtiniausia prekė“, – svarsto smilgietė.

Pasak augintojos, auginant daug gėlių daigelių, sąnaudos susidaro nemažos – vien plastikiniai vazonėliai brango trečdaliu.

Rinka persotinta

Netoli Paįstrio gėlių ūkį su šeima turintis Eugenijus Galvanauskas prekybą Panevėžio centriniame turguje pradėjo dar balandžio viduryje.

Kol kas ji buvo vangi. Intensyvesnio pirkimo verslininkas tikisi šią savaitę, artėjant Motinos dienai. Šeima pardavinėja našlaites, vadinamuosius ledinukus, begonijas, pelargonijas ir įvairias kitas gėles, tačiau joms eilė kol kas neatėjusi – nors jau yra prekyboje, tačiau potencialūs pirkėjai dar neskuba puošti kiemų. Šiuo metu populiariausia prekė – šalnų nebijančios, kapinėse sodinamos našlaitės.

„Dar sodai nepražydėjo, tad šalnų tikrai bus. Pats pirkėjams sakau: pakentėkite. Kita gėlė nušals negrįžtamai, o našlaitei gali būti ir trys, ir penki laipsniai šalčio – nesušals. Ji suledės, bet saulė išlįs ir vėl atsigaus“, – pataria E. Galvanauskas.

Paįstrietis irgi tvirtina nekėlęs našlaičių kainų. Iš namų jas pardavinėja po 60 centų už daigą, o turguje – po 70 centų.

Kiti prekybininkai, įsikūrę prie miesto kapinių, už našlaites prašo ir po 80 centų, nors pernai ten pat jos kainuodavo 70 centų.

E. Galvanauskas neslepia sulaukiantis klausimų, kodėl nebrangina savo gėlių.
„Kaip kelti, jeigu rinka persotinta? Gėlių yra užtektinai. Pardavėjai tiesiog lenktyniauja vienas per kitą“, – pripažįsta augintojas.

Jo gėlių ūkyje visų gėlių stengiasi auginti bent po 6–8 spalvas, kad pirkėjai turėtų iš ko rinktis.
„Vienas niekada nepirks tokios margos, kaimiškos našlaitės, o kitam tik tokia bus graži. Kai kas ieško baltos, o kitas į tokias visai nežiūri. Skonio reikalas – žmonės perka viską, pasirenka, ko jiems reikia“, – pasakoja gėlininkas.

Pasak E. Galvanausko, pirkėjai gėlėms išleidžia labai įvairias sumas. Kai kas didelėms pelargonijoms į kapines negaili ir po 15 eurų.

Ką mėgsta mamos

Panevėžio centre įsikūrusio gėlių salono direktorė Inga Danilevičienė sako, kad Mamos diena – populiariausia metų šventė, kai prekyba gėlėmis ypač išauga.

„Motinos diena – ne kovo 8-ąją, kai vyrauja praktiškai vien tulpės. Dabar pageidavimų spektras labai įvairus: perkama absoliučiai viskas – ir puokštės, ir palaidos gėlės, ir vazoniniai augalai. Matyt, atsižvelgiama į tai, ką mėgsta mama“, – pasakoja I. Danilevičienė.

Kol šventė dar neatėjo, jos teigimu, sunku pasakyti, kokias sumas žmonės atseikės gėlėms.

O šių kainos pačios įvairiausios.

Rožę galima nupirkti ir už eurą, ir už keturis.

Pasak gėlių salono savininkės, vidutinė puokštė kainuoja apie 30 eurų.

Pasak I. Danilevičienės, gėlės itin brango pernai dėl pandemijos, šiemet tokio kainų šuolio nebėra. Nors kainų svyravimai jaučiami – įprastai prieš tokias šventes gėles keliais procentais pabrangina ir augintojai, tiekėjai.

Gėlės

Raibsta akys

Panevėžio centrinę turgavietę valdančios bendrovės „Kauptė“ vadovė Asta Pačekajūtė sako ir turguje matanti suaktyvėjusią prekybą gėlėmis.

„Kainos labai įvairios. Daug kas kalba, kad panašios kaip pernai, tačiau modernesnių, naujesnių veislių gėlės brangesnės“, – sako direktorė.

Anot jos, turguje kainą visada lemia derybos, bet ne mažiau svarbu ir perkamų žiedų skaičius, laikas – ryte ar į turgaus darbo pabaigą, netgi oras.

Pasak A. Pačekajūtės, turguje pilna ir skintų gėlių – ne tik rožių, bet ir tulpių, narcizų.

„Visada pamatome įspūdingų tulpių žiedų: įvairiaspalvių, garbanotų. Būname apstulbę, kokių grožybių turi mūsų augintojai. Kiekvienam rekomenduojame ateiti, jei ne pirkti, tai bent seilę pavarvinti“, – intriguoja direktorė.

Anot jos, pernai netgi bandyta suskaičiuoti, keliomis tulpių veislėmis prekiaujama turguje, tačiau po kelių dešimčių pametė skaičių.

A. Pačekajūtės teigimu, mamoms perkamos ne vien skintos gėlės. Ne vienas ieško ir kompozicijų, tinkamų pasistatyti balkone ar kieme. Dar kiti dairosi žydinčių medelių ar krūmų.