Lietuviškas ir lenkiškas sodinukų kainas lyginau kovo ir balandžio sandūroje. Pirmiausia aplankiau garsiausią Pietų Dzūkijos turgų, ketvirtadieniais šurmuliuojantį Lazdijų rajono Veisiejų miestelyje. Obels arba kriaušės sodinuką, priklausomai nuo veislės ir dydžio, Veisiejuose galėjau įsigyti už 10-15 eurų, serbentą – 8, agrastą – 6 eurus.

Pirkėjų dėmesiu vaismedžių pardavėjai nesiskundė, nors kainų klausinėtojų tarp jų buvo gerokai daugiau, negu įsigijusių bent vieną medelį ar krūmą.

„Pirkau trejetą baltųjų serbentų sodinukų ir jau žinau, kur juos kišiu į žemę. Rudenį sodo gale vėtra nulaužė seną obelį. Kai jos likučius susmulkinau, atsivėrė saulėta erdvė, kurią norėčiau krūmais užsodinti. Kainų nelyginau, turbūt panašiai ir pernai kainavo. Girdėjau, kad Lenkijoje galima rasti pigiau, bet dėl tokio kiekio gaišti laiką kelionei neapsimoka“, – pasakojo druskininkietis Valdas, kraudamas į kelkraštyje prie Veisiejų turgaus pastatyto automobilio bagažinę savo pirkinius.

Kelionę į Lenkiją planavau taip, kad jos maršrutas nenusitęstų toli į šalies gilumą ir daugmaž atitiktų populiariausius reguliariai kaimyninėje šalyje apsiperkančių dzūkų kelius: aplankiau sodinukų pardavimo šiltnamius pusiaukelėje tarp Seinų ir Suvalkų, o grįždamas dar užsukau į „Biedronka“ parduotuvę Seinuose. Eurų į zlotus šį kartą nekeičiau, nes norėjau patikrinti, ar visur pavyks atsiskaityti telefono bekontakčio atsiskaitymo aplikacija „Apple Pay“. Todėl kainas lyginau pagal tos dienos savo banko keitimo kursą – 4,50 zloto už vieną eurą.

Ties Krasnopolio kaimu, prie pat Seinų – Suvalkų kelio įsikūrusius augalų pardavėjus aplankiau ne pirmą kartą. Anksčiau ten pavykdavo sutikti nemažai lietuvių, bet šį kartą mudu su kartu keliavusiu bičiuliu, svajojusiu savo sode pasisodinti trešnių, buvome vieninteliai svečiai. Pasak šiltnamyje nuo žvarbaus vėjo pasislėpusios pardavėjos, sodinukų prekybos sezonas dar tik prasideda ir netrukus jų galės pasiūlyti gerokai daugiau. Pardavėja lietuviškai nešneka, bet užtat galima atsiskaityti ne tik grynaisiais pinigais, bet ir banko kortele.

Įvairių veislių obelų ir kriaušių sodinukai kainavo po 25 zlotus (5,56 euro), abrikosai ir slyvos – 30 zlotų (6,67 euro), agrastai – 15 zlotų (3,33 euro). Nedidukę kalninę pušį vazonėlyje galėjau nusipirkti už 15 zlotų (3,33 euro).

Šiltnamių viduje prekiaujama ne tik gėlėmis, bet ir kaimiškais kiaušiniais. Už dešimties kiaušinių pakuotę prašo 8 zlotų (1,78 euro). O iš visų gėlių didžiausią plotą užima darželinės našlaitės, kainuojančios po 2,50 zloto (0,56 euro) už daigą. Gvazdikai parduodami po 8 zlotus (1,78 euro), daugiametė saulutė – 5 zlotus (1,11 euro), raktažolė – 6 zlotus (1,33 euro). Braškių daigai kainuoja po 2,50 zloto (0,56 euro).

Už bandymą ieškoti vaismedžių sodinukų prekybos centruose padori sodininkų bendrija galėtų suspenduoti narystę, tačiau „Biedronka“ tinklo parduotuvėje prieš dešimtmetį mano įsigyta vyšnia kuo puikiausiai auga mano sodybos kiemo gale ir kasmet mūsų šeimą bei kaimo varnėnus pradžiugina gausiu derliumi. Šį kartą Seinų „Biedronkje“ sodinukai pasitiko vos įžengus pro parduotuvės duris. Obelį arba kriaušę galima įsigyti už 14,99 zloto (3,33 euro), o šilauogę arba avietę – už 8,99 zloto (2 eurus). Ir ne vieno ten apsipirkinėjusio lietuvio vežimėlyje pavyko pastebėti tarp gėrimų dėžių įspraustą medelio rykštę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)