Šis metų laikas tuo, kad galima sėkmingai sodinti pigesnius medelius, užaugintus grunte. Jų vegetacija dar neprasidėjo ir, nors gamta dar tik bunda, sodinukai prigyja gerai.

Gediminas Cijūnaitis, gediminosodai.lt savininkas, sako, kad jo šeimos ūkis specializuojasi aviečių ir gervuogių auginime. Šiandien vien aviečių siūlo 20 veislių ir 6 gervuogių.

„Nors Lietuva vidurinėje klimato juostoje, Tačiau būna ryškių temperatūros perkryčių. Kai šalta ir augalai nevegetuoja, dėkingas laikas sodinti augalus plikomis šaknimis. Kai atšyla patogu dirbti sodininkui, bet ne augalui, kuris būna pradėjęs augti ir perkeliamas į kitą vietą patiria stresą. Ankstyvą pavasarį galima sodinti viską“, – sako G. Cijūnaitis ir pabrėžia, kad pavėlavus reikia pamiršti augalus plikomis šaknimis. Gegužę geriau pirkti brangesnius, išaugintus vazonuose.

Sodininkas tikina, kad nors trąšos brango dvigubai, tačiau sodinukus pardavinėja pernykštėmis kainomis. Po 5 eurus parduodami serbentai, agrastai, gervuogės. Vaismedis 10 eurų. Braškių ūsas 80 ct., tačiau jei jų pradės trūkti, gali brangti iki 1,2 euro.

„Šiandien pirma mugė ir dar sunku nuspėti, kas ir ko priaugino, ko truks, ko bus per daug“, – dėlioja G. Cijūnaitis.

„Mūsų pagrindinė prekė „smulkmė“, visokie kadagiai ir panašūs spygliuočiai. Žmonės nori, kad sode būtų žalių augalų. Tie, kurie formuoja alpinariumus, perka ryškius lapinius augalus, pavyzdžiui, raugerkšnius. Kur kas mažiau paklausūs medeliai, kurie būna gražūs trumpai“, – pasakoja mugėje spygliuočiais prekiaujanti Rima ir sako, kad netgi iš spygliuočių, kurių atspalviai skirtingi, galima išgauti įdomesnių spalvų derinių.

Pavyzdžiui, mėgėjams patinka skiepytos blindės, kurios neauga aukštos, tačiau žydi trumpai. Jos kainuoja 15-20 eurų. Kadagiai nuo 7-10 eurų. Eglės, vazone augintose keletą metų, 95 eurai.

Rima atskleidžia ir mažą paslaptį. Jei spygliuotį perkate vazone, būtinai pardavėjo paklauskite, ar jis augintas lauke, ar šiltnamyje. Jei augintas šiltnamyje, jį sodinti dar ankstoka.

Vynuogėmis prekiaujantis Valdas sako, kad žmonės jau atsirinko veisles ir ieško didžiauogių ir besėklių vynuogių. Per kelis dešimtmečius buvo atrinktos veislės, kurios spėja sunokti ir mūsų vasaromis. Jas galima sodinti kol miega pumpurai. Jei pavėlavote, teks laukti gegužės, kol žemė įšils virš 10 laipsnių.

„Sodinukai kainuoja standartiškai nuo 8 iki 10 eurų. Vyninės pigesnės, desertinės brangesnės“, – aiškina pardavėjas.

Kaip teisingai pasodinti vynuogę, kiek dėti trąšų videoreportaže.

Tadas demonstruoja žydinčius persikus ir kriaušes.

„Tai reprezentaciniai augalai, puošiantys mūsų virtiną. Mes juos pražydinome šiltnamyje ir pirkėjai mato, kaip atrodys jų sodinukas“, – dėlioja Tadas.

Koloninis augalas kainuoja 15-30 eurų. Bonsai, skirti terasoms, 25 eurai. Toks pat persikas, kaip ir žydintis, 30 eurų. Galima įsigyti ir įdomesnių kriaušių – į vieną kamieną suskiepyta vėlyva ir ankstyva veislė. Toks augalas kainuoja, priklausomai nuo dydžio, 25- 40 eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją