Žinomas sodininkas Algirdas Amšiejus, taip pat dalyvaujantis šioje mugėje, sako, kad dabar pats laikas sodinti augalus plikomis šaknimis. Šiandien kalbėsime ne apie augančio medžio, bet sodinuko genėjimą, nes tai būtinas darbas. Išsamiau videoreportaže.

„Kam reikia genėti sodinuką? Nors ką tik pirkto medelio šaknys atrodo gražiai, tačiau visų jų iš žemės niekas neiškas. Šaknys turi maitinti šakas ir jei medelis pasodinamas nenugenėtą, jis metus laiko merdės. Gali būti ir taip, kad po kitos žiemos žus, nes pirmais metais neaugs ir neapsirūpins maistinėmis medžiagomis. Sodinuko genėjimas būtinas darbas“, – aiškina mokslininkas.

A. Amšiejus sako, kad pradėti reikia ne nuo šakų kirpimo, o nuo sekatoriaus laikymo. Įrankis laikomas kirpimo plokštuma į medelio kamieną. Taip kerpant šakas mažiau „išdraskoma“ žievė.

Kitas niuansas – medelis sodinamas paliekant 5 cm iki poskiepio. Tada jis augs taip, koks yra poskiepi. Palikus kur kas daugiau vietos, medelis augs daug sparčiau nei mes norėtume.

Vainikėlis 50-70 cm nuo žemės. Šiame tarpe šakų neturi būti ir kerpant šakas reikia žinoti, kad negalima pažeisti apyaugės.

„Dabar medelius balina tik dailininkai. Medeliui naudos nedaug. Mano sūnus šiemet neparduos nė vieno poskiepio, nes nori trečdaliu padidinti medelyną, nes kitais metais bus milžiniška sodinukų paklausa. Vasarį naktimis buvo iki dešimties laipsnių šalčio, dieną prieš saulę iki keturiolikos laipsnių šilumos. Trešnės, abrikosai, slyvos įkaito ir jų kamienai sutrūkinėjo. Dalis šių medelių žus. Balinti reikia rudenį arba labai ankstyvą pavasarį. Dabar verta nebent šiurkščia pirštine nubraukti kamieną, kad nukristų kenkėjai ir jį nubalintume, kad likę kenkėjai žūtų“, – aiškina sodininkas.

Pasodinus medelį jam reikia šaukšto visų trąšų mišinio, ne po šaukštą kiekvienų. Dabar sodinukui labiausiai reikia vandens, kad išstumtų iš supurentos dirvos orą ir tuose tarpuose nesiveistų pelėsis. Po to dvi savaites lieti nereikia. Patartina mulčiuoti. Tai ilgiau išsaugos drėgmę.

Dalis pamiršta ir tai, kad būtinas kuoliukas. Obelis dera ant vienmečių ūglių ir ją reikia pririšti prie „rimtesnio“ kuolo. Kaulavaisiams nedidelio kuolo užteks vieniems metams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją