Nuo balandžio iki gegužės pradžios lauke paprastai dar būna šalta, bet šiltnamyje – jau visai komfortiška, nors ir ne tiek, kad ten galėtų nukeliauti pomidorų, paprikų ir agurkų daigai. Iki jų persodinimo šiltnamio žemę galima išnaudoti ankstyviesiems žalumynams.

Salotos

Pačių ansktyviausių salotų šiltnamyje galima užsiauginti iš... salotų! Veikiausiai yra tekę pirkti salotų, augančių indeliuose? Bet ar žinojote, kad tuos indelius galima rinkti, užuot išmetus, ir saugoti įstačius vandenyje. Tuo galima užsiimti likus 2–3 savaitėms iki numatomo persodinimo į šiltnamį. Į šiltnamio dirvą persodintos salotų šaknys ir duos patį pirmą žalumynų derlių.

Antras salotų derlius galėtų būti iš pasėtų salotų. Jau nuo balandžio vidurio tiesiai į žemę galima sėti šalčiui atsparių veislių salotas. Jos sparčiai auga, todėl jau gegužę galėsite skanauti gaivius lapelius.

Trečiasis, gegužės pabaigai planuojamas derlius gali išaugti iš mėnesio pradžioje pasėtų sėklų.

Vėliau salotų sėti nebeverta: jos greitai sumedės, išaugs į stiebus.

Be įprastų salotų, galima sėti pipirnes ir gražgarstes.

Svogūnų laiškai

Šiltnamyje galima laisvai užsiauginti svogūnų laiškų (patys svogūnai auginami lauke suformuotose lysvėse ir, žinoma, sodinami vėliau).

Laiškams auginamų svogūnų sėjinukai sodinami balandžio pabaigoje–gegužės pradžioje. Kuo sėjinukai stambesni, tuo greičiau pavyks sulaukti derliaus.

Laiškus išauginusius svogūnėlius reikia tiesiog išrauti, o ne skabyti po lapelį: iš dirvoje likusio sėjinuko vis viena jau nebus jokios naudos.

Krapai

Šiltnamyje pasėti krapai derlių duoda pavasarį ir vasaros pradžioje.

Ridikėliai

Balandžio–gegužės mėnesiais šiltnamyje pasėti ridikėliai užauga gegužės pabaigoje–birželio pradžioje.

Burokėlių, morkų lapai

Kaip žalumynus šiltnamyje galima auginti ne tiktai svogūnus, bet ir burokėlius bei morkas. Šiuo tikslu galima sodinti nupjautas daržovių viršūnėles.

Gėlių daigai

Jei namuose neturite galimybės užsiauginti gėlių daigų, žinokite, kad kai kurių rūšių gėles galima pavasarį pasėti šiltnamyje, o vėliau tinkamo dydžio daigus perkelti į gėlyną. Taip galima elgtis su vienmečiais astrais, serenčiais, gvaizdūnėmis, nasturtėmis, medetkomis, kvapiaisiais pelėžirniais, godetijomis.

Ankstyvųjų žalumynų auginimo šiltnamyje taisyklės

Tenka kalbėti apie vienui vienintelę taisyklę: sėjant sėklas, taip pat sodinant sėjinukus arba šakniavaisius, iš kurių tikimasi užsiauginti žalumynų, reikia palikti pakankamai vietos pomidorų, paprikų, baklažanų ir agurkų daigams, kuriuos vėliau teks perkelti į šiltnamį. Jei to nenumatysite, teks nesulaukus derliaus panaikinti dalį pasėtų kultūrų.

Jei augalus pasėsite ar susodinsite strategiškai (paprastai ankstyvieji žalumynai auginami lysvių pakraščiuose), jie ir gegužės–birželio mėnesiais galės kuo puikiausiai augti šiltnamyje. Visgi birželio viduryje, kai pagrindinės kultūros paūgės, kaip žalumynus auginamas daržoves geriau išrauti, kad sumažėtų konkurencija dėl vandens ir maisto medžiagų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją