Tinkliniai vilkdalgiai – vieni mažiausių šios genties atstovų, užaugantys tik iki 10 – 15 cm aukščio. Tačiau jie turi didelius, iki 8 cm skersmens kvapnius žiedus, kurie dažniausiai būna mėlynos arba žydros spalvos. Tinkliniai vilkdalgiai žydi maždaug vieną savaitę.

Šios ankstyvosios pavasarinės gėlės priklauso bebarzdžių vilkdalgių pogenčiui Hermodactyloides (Iridodictyum), kurio pavadinimas kilo nuo senovės graikų dievo Hermio ir „dactylos“ – piršto. Šiam pogenčiui būdinga tai, kad jo augalų svogūnėlius dengia tinklinis lukštas. Šiam pogenčiui priskiriama 12 rūšių, iš kurių trys yra aktyviai auginamos gėlynuose ar vazonuose. Populiariausia iš jų – tinklinis vilkdalgis. Gamtoje pavasariniai svogūniniai vilkdalgiai natūraliai auga Centrinėje, Mažojoje ir Vakarų Azijoje, taip pat Užkaukazėje.

Tinklinis vilkdalgis (Iris reticulata)

Šios rūšies gimtinė yra Kaukazas. Tinklinių vilkdalgių žiedai yra gana stambūs, iki 6 cm skersmens, o patys augalai užauga iki 15 cm aukščio.

Natūraliai augančių tinklinių vilkdalgių žiedas būna violetinis su ryškiai geltona juostele, tačiau randama ir mėlynų formų. Svogūnėliai smulkūs, iki 2,5 cm skersmens, labai panašūs į kitų smulkių svogūninių gėlių svogūnėlius.

Iš tinklinių vilkdalgių buvo išvesta daug veislių, įskaitant ir hibridines. Populiariausias iš jų išvedė Olandijos gėlių svogūnėlių ir sėklų firma „Van Tubergen“. Štai kelios Iris reticulata veislės, nusipelniusios vietos jūsų gėlyne:

Tinklinis vilkdalgis „Cantab“ — vienspalvis, tamsiai mėlynos spalvos žiedas, kurio išorinius vainiklapius puošia oranžinis išilginis dryžis, einantis palei centrinę gyslą.

Tinklinis vilkdalgis „Clairette“ — žiedas dvispalvis: išoriniai vainiklapiai tamsesnės spalvos, violetiniai, su balta dėme centre ir silpnai išreikštu išilginiu dryžiu palei centrinę gyslą. Vidiniai žiedlapiai šviesesni – alyvinės spalvos, su violetiniais įstrižais dryželiais kraštuose.

Tinklinis vilkdalgis „J.S. Dijt“ — vienspalvis, ryškiai purpurinės – violetinės spalvos žiedas, kurio išorinius vainiklapius puošia oranžiniai išilginiai dryžiais su baltomis dėmelėmis ir juodais taškais.

Tinklinis vilkdalgis „Jeannine ir Cantab“ — žiedai su dar šviesesnėmis ryškiai geltonomis juostelėmis išoriniuose vainiklapiuose.

Tinklinis vilkdalgis „Spring Тime“ — dvispalvis, aksominis, purpurinės – violetinės spalvos žiedas su silpnai išreikšta geltona dėme ir baltu išilginiu dryžiu išoriniuose vainiklapiuose.

Tinklinis vilkdalgis „Violet Beauty“ — tamsiai violetinis, vienspalvis žiedas, šiek tiek aksominis, dėmė oranžinė, siaura.

Tinklinis vilkdalgis „Wentworth“ — vienspalvis, violetinis žiedas su oranžiniu dryžiu. Šiai veislei būdingi stambūs apyžiedžiai.

Į saulę kyla vilkdalgis

Retesnės Hermodactyloides vilkdalgių rūšys

Kita šio pogenčio rūšis iš Kaukazo yra Vinogradovo vilkdalgiai (Iris winogradowii) su stambiais, šviesiai geltonais žiedais – gana reti gamtoje. Populiariausia jo veislė yra „Katharine Hodgkin“.

Kita įdomi rūšis, kilusi iš Turkijos kalnų, yra mėlynžiedžiai Iris histrioides. Ji išsiskiria tuo, kad žydėjimo metu visiškai neturi lapelių. Auginamos kelios šios rūšies veislės: „Major“, „Lady Beatrix Stanley“, „G.P. Baker“ ir kitos.

Dar viena įdomi turkiška rūšis yra Danfordo vilkdalgis (Iris danfordiae) su ryškiai geltonais žiedais.

Tinklinių vilkdalgių auginimo ypatumai

Vieta, kurioje sodinami tinkliniai vilkdalgiai, turėtų būti saulėta, apsaugota nuo vėjų ir gana aukšta! Lietingą pavasarį žemumose pasodintų vilkdalgių svogūnėliai gali supūti.

Dirvožemis

Gerai drenuojamas, neutralus arba šiek tiek šarminis.

Priežiūra

Pavasarį laistyti tik esant reikalui, purenti dirvožemį, tręšti nedidelėmis mineralinių trąšų dozėmis.

Tinklinių vilkdalgių paruošimas žiemai

Nereikia! Šių gėlių žiemai dengti nereikia, įskaitant net Kaukazo ir Turkijos rūšis.

Tinklinių vilkdalgių dauginimas ir sodinimas

Vienoje vietoje tinkliniai vilkdalgiai nedalijami gali augti 6 – 8 metus.

Šios gėlės dauginamos dukteriniais svogūnėliais.

„Vaikeliai“ užauginami sodinant juos negiliai į dirvą antroje rugsėjo pusėje ar kiek anksčiau.

Natūralias rūšis galima dauginti sėklomis, iškart kai jos surenkamos. Žydėti tinkliniai vilkdalgiai pradeda praėjus 3 – 4 metams po sėjos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją