Žinoma, kad yra! Ir tokių augalų yra bent keletas. Pradėkime nuo stabiliausių, t. y. tų, kurie gražiai atrodo tiek žiemą, tiek vasarą.

Ir pirmoji vieta mūsų hitų sąraše neabejotinai atitenka chlorofitui!

Chlorofitas

Tai būtent tas augalas, kuris tą pačią spalvą išsaugo tiek žiemą, tiek vasarą! Jis gali augti tiek šviesioje vietoje, tiek šešėlyje. Laistomas įprastai, tręšiamas retai, bet vis tiek atrodo nuostabiai.

Be to, jei anksčiau buvo galima auginti tik vieną – kuokštinį – chlorofitą, tai dabar galima įsigyti ir margų chlorofitų.

Šiek tiek sudėtingiau auginti ir prižiūrėti dabar labai madingą chlorofitą Chlorophytum orchidastrum Green Orange. Tai krūminė atmaina, turinti platesnius, šiek tiek banguotus lapus su oranžinėmis gyslomis ir ilgais, oranžinės spalvos stiebais.

Antrąją vietą skiriame aglaonemai.

Aglaonema

Tai žolinis augalas dekoratyviais lapais, nepretenzingas, gražiai atrodantis ištisus metus.
Dėl savo nereiklumo aglaonema itin tinka auginti biuruose ir parduotuvėse. Vienintelis jos reikalavimas – saugoti ją nuo skersvėjų ir tabako dūmų.

Tiek aglaonema, tiek chlorofitas puikiai tinka kompozicijoms su žydinčiais augalais ir raudonus lapus turinčiomis gėlėmis.

Trečioji vieta atitenka itin nereikliai gražuolei – pelargonijai, dar vadinamai kambarine geranija.

Pelargonija, arba kambarinė geranija

Tai visžalis krūmas sumedėjusiais stiebeliais ir žydintis žiedais, susitelkusiais į stambius žiedynus – baltos, rožinės, raudonos, alyvinės spalvų skėčius, kurie dar gali būti dėmėti ar juostuoti. Pelargonijos, kaip ir aglaonemos su chlorofitais, yra labai nepretenzingos ir atlaiko gana platų laikymo sąlygų diapazoną. Tačiau, skirtingai nuo ankstesnių augalų, pelargonijas reikia genėti. Žiemą jos būna linkusios peraugti, be to, nuplinka jų ūgliai.

Norint apgenėti pelargonijas, jokių specialių žinių apie genėjimą nereikia – šios gėlės yra labai plastiškos ir atlaiko net genėjimą ant kelmo.

Ketvirtą vietą užima dar vienas žydintis augalas – sanpaulija, arba Afrikos žibutė.

Sanpaulija

Tai nedidelis žolinis augalas beveik be stiebelių, į rozetę susitelkusiais lapais ir žydintis įvairiausių spalvų žiedeliais. Senosios veislės su mėlynais žiedeliais yra pačios nereikliausios ir auga net pas tingiausius šeimininkus. Naujas, egzotiškas veisles vertėtų auginti patyrusiems gėlių augintojams, nes joms jau reikia daugiau dėmesio.

Penktoje vietoje – monstera ir filodendras.

Monstera ir filodendras

Daugelis gėlių augintojų gali nesutikti su penktąja vieta – jie gali sakyti, kad monsteros yra mažiau reiklios aplinkos sąlygoms nei, pavyzdžiui, sanpaulijos. Tačiau šiems augalams reikia daug erdvės, o jos yra ne kiekviename miesto bute. Taigi, 5-oji vieta.

Iš esmės tai itin tinkami augalai tiems, kurie nemėgsta prižiūrėti kambarinių gėlių. Monstera ir filodendras tiesiog sukurti tam, kad paverstų namus džiunglėmis.

Vienintelis dalykas, kuris joms reikalingas, yra atrama. Kuo tvirtesnė, tuo geriau.

Šeštoje vietoje lieka skindapas.

Skindapas

Šis augalas taip pat vertas būti pirmuoju! Tačiau jis liko šeštoje vietoje, nes jam taip pat reikia atramos, ištemptų virvelių ar dar ko nors, už ko jis galėtų kabintis ir lipti į viršų. Beje, iš pradžių skindapai puikiai auga net paprastame vandenyje!

Paskutinę – septintąją – vietą užima lamstas, dar vadinamas kambariniu berželiu ar kambarine gebene.

Lamstas

Tai daugelio užmirštas augalas, kuris anksčiau žaliuodavo kiekvienoje mokyklos klasėje ar gydytojo kabinete. Tačiau jis užmirštas nepelnytai. Juk lamstas gerai auga, yra nereiklus, o kai kurios jo veislės turi neįprastus lapus ir atrodo labai dekoratyviai. Lamstai puikiai tinka vertikaliajai sodininkystei arba auginimui pakabinamuose vazonuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)