Kaktusas lapenis (epifillum)

Nakties karaliene vadinama gėlė – vienas iš populiariausių, labiausiai paplitusių kaktusų, kilusių iš Centrinės Amerikos ir Pietų Amerikos šiaurinės dalies. Nakties karalienė žydi labai retai ir tik naktį. Neretai žiedus brandina ištisus metus, o vėliau neilgai džiugina akis – saulė pateka, ir prašmatnus žiedas iš karto nuvysta.

Kinai turi šios gėlės pavadinimą reiškiantį hieroglifą, kuris nusako greitą iškilimą ir greitą kritimą žemyn.

Banguotasis kertuotis (hylocereus undatus)

Jį vadina naktiniu kaktusu, nes žydi tik naktį. Žiedai balti, dideli, tipinės kaktusams formos, gardžiai kvepia. Žydi neilgai – trumpiau nei naktį.

Po 30–50 metų nuvytusių žiedų vietoje susiformuoja pitajos – drakonų vaisiai. Gamtoje šie vaisiai sunoksta kas 5–6 metus. Vaisius sveria 150–600 gramų.

Banguotieji kertuočiai auga Centrinėje ir Pietų Amerikoje, pietrytinėje Azijoje juos augina plantacijose.

Nusvirusioji naktižiedė (silene nutans)

Daugiametės neaukštos gėlės iš gvazdikinių šeimos. Jas vadina Notingemo musgaudėmis – anksčiau nusvirusiąją naktižiedę išrinko Notingemo grafystės augalu. Įdomu tai, kad dabar jų nerasi visoje Notingemo grafystėje, o Europoje jos gausiai paplitusios.

Nusvirusioji naktižiedė žydi tris naktis iš eilės, kiekvieną naktį atverdama po vieną kuokelį.

Lelijinis kardelis (gladiolus tristis)

Visame pasaulyje yra apie 260 kardelių rūšių, o nuo 19 a. pradžios, kai prasidėjo jų veisimas, sukurta daugiau nei 10 000 šių gėlių rūšių.

Lelijinis kardelis žydi nuo pavasario pabaigos iki vasaros vidurio, gali pasiekti pusantro metro aukštį. Šioms gėlėms patinka ryški saulė ir gerai drenuojamas dirvožemis.

Jei norite džiaugtis šiomis naktį žydinčiomis ir gardžiai kvepiančiomis gėlėmis, pasodinkite jas matomoje vietoje, tik pasirūpinkite, kad naminiai gyvūnai ir vaikai jų nepasiektų, nes tai nuodingas augalas.

Brugmansija

Brugmansijos žiedai gali pasiekti įspūdingą dydį, jie labai gardžiai kvepia.

Šios gėlės žydi ir dieną, bet maksimaliai pasigėrėti jų grožiu galima šiltais vasaros vakarais. Dieną žiedai pusiau susiskleidę, o vakare visiškai išsiskleidžia.

Beveik visos brugmansijų rūšys kilusios iš Pietų Amerikos, bet joms nereikia labai aukštos temperatūros. Tiesa, nuo žiemos šalčių reikia saugoti, joms geriausia žiemoti oranžerijoje ar rūsyje.

Gamtoje brugmansija gali užaugti iki 3–5 metrų aukščio. Augalas labai nuodingas, senovėje juo nuodydavo priešus.

Naktį žydinčios vandens lelijos

Rausvos, rožinės vandens lelijos pražysta saulei leidžiantis, dailiai išryškėja tamsaus vandens fone.

Jos išsiskiria ištvermingumu, dideliais žiedais – žiedlapių ilgis yra 19–20 cm. Gėlių aromtas silpnas, bet gaižus.

Vakarinės raktažolės

Dauguma vakarinių raktažolių rūšių žydi vakarais, jų žiedai būna geltoni, balti, violetiniai, rečiau – ryškiai raudoni.

Iš Šiaurės Amerikos kilusios vakarinės raktažolės mėgsta sausas, akmenuotas vietas, nederlingą dirvožemį.

Vakarinių raktažolių šaknų nuoviras – puikus vaistas nuo kosulio. Jų aliejus lengvina priešmenstruacinio sindromo simptomus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją