Augalai daug laisviau kvėpuoja ir sugeria maksimaliai šviesos, kada jų lapai švarūs, nenukloti dulkių. Deja, nelemtos dulkės ant jų nusėda net pačiuose tvarkingiausiuose namuose, o kalkių nuosėdomis vadinamų baltų taškelių pavyksta pamatyti net pavyzdingose oranžerijose. Su šiuo reiškiniu neišvengiamai susiduria kai kurie oro drėkintuvų naudotojai. Taip nutinka tada, jei prietaisas yra paties paprasčiausio modelio, neturintis vandens filtravimo funkcijos, rašoma portale supersadovnik.ru.

Kaip ir kodėl ant lapų atsiranda kalkių nuosėdų?

Savybių, susijusių su vandenyje esančiomis ištirpusiomis šarminių žemių metalų, daugiausia kalcio ir magnio, druskomis, visuma vadinama vandens kietumu. Vandentiekiu tiekiamo vandens kietumą gali reguliuoti priimti normatyvai ir jeigu kietumo rodiklis ganėtinai žemas, vanduo laikomas tinkamu gerti.

Kalkių nuosėdos ant augalų lapų susiformuoja iš magnio ir kalcio druskų. Tos nuosėdos augalams nekenkia, nebent lapus būtų padengusios ištisai ir užkimštų plyšius (žioteles), pro kuriuos augalas kvėpuoja. Deja, nepatrauklus nuosėdų vaizdas ganėtinai nemalonus.

Ar minkštinant vandenį įmanoma išspręsti kalkių nuosėdų problemą?

Žinoma, galima demonstruoti ryžtą ir virinti vandenį, kuriuo laistomi augalai, bet netgi distiliuotame vandenyje yra metalų druskų pėdsakų, tad, nors ir ne iš karto, jie vis viena paliks ant lapu savo žymę. Negana to, distiliuotas, lygiai kaip ir demineralizuotas, vanduo ne ypač naudingas tiek žmogui, tiek augalams: vandenyje turi būti tam tikrų junginių, kuriuos vien trąšomis pakeisti sudėtinga.


Ar galima valyti lapus specialiu purškalu?

Lapų blizginimas specialiomis priemonėmis, siekiant nuvalyti vandens dėmes, augalams ne į sveikatą. Specialūs purškiami lapų blizgikliai suteikia žvilgesio, tačiau tik užmaskuoja kalkių dėmes. Tokie preparatai užkemša nedideles ant lapų esančias poras, todėl augalas gali pradėti prasčiau vystytis ar net nunykti. Be to, jei augalų turite daug, sprendimas su purškalais privers pakratyti piniginę.

Kaip saugiai pašalinti nuo lapų kalkių nuosėdas

Pašalinti nuo lapų kalkių nuosėdas pavyksta rūgšties turinčiomis priemonėmis. Būtent tokių produktų tikrai pavyktų rasti namų virtuvės spintelėse. Beliko sužinoti, kaip, juos naudojant, pašalinti augalus bjaurojančias apnašas ir sugrąžinti jų lapams žvilgesį bei blizgesį. Su darbo metodika sutiko supažindinti portalo supersadovnik.ru kalbinta landšafto dizainerė, retų kambarinių ir sodo augalų kolekcionierė Jelena Kostrova.

6 liaudiškos priemonės kalkių apnašoms nuo lapų šalinti

1. Majonezas

Geriausia rinktis tokį majonezą, kurio sudedamųjų dalių sąraše būtų kuo mažiau ingredientų, ypač – konservantų. Majoneze esanti citrinos rūgštis padeda kovoti su kalkių nuosėdomis, o aliejus ir vištų kiaušiniai sukuria blizgesio lapams suteikiančią plėvelę. Visgi su šia priemone reikėtų elgtis apdairiai – netepti ja apatinės lapų pusės, kadangi nuo aliejaus ir kiaušinių kemšasi jau minėtos žiotelės.

Piktnaudžiauti šia priemone nederėtų. Atminkite: ji garantuoja greitą efektą, kuris pageidautinas, jei augalą reikia paruošti parodai arba meniškai fotografijai – majonezu nuvalyti lapai atrodys sveiki ir išpuoselėti. Visgi reguliariam, sistemingam valymui šis produktas netinka.

2. Citrinos

Citrinose gausu citrinų rūgšties: šiuo atžvilgio jos yra citrusinių vaisių lyderės. Augalų lapams valyti rekomenduojama rinktis sunokusią, sultingą citriną su kuo plonesne žievele. Tokio vaisiaus sultimis lapus galima valyti iš abiejų pusių.

Jei parduotuvėje pavyko rasti tik skaisčiai geltonų storaodžių citrinų, aitrokas jų sultis derėtų atskiesti vandeniu. Visgi vandens padauginti nereikėtų, nes esant nepakankamai citrinų rūgšties koncentracijai pašalinti kalkių nuosėdų gali nepavykti.

3. Pienas

Piene yra pieno rūgšties, taip pat kazeino ir kitų medžiagų, sukuriančių žvilgesio suteikiančią plėvelę. Jei pienas nenugriebtas (kurio riebumas ne mažesnis kaip 3,5 proc.), jį galima praskiesti.

Valyti pienu galima tik išorinę lapų pusę, nes pienas kemša žioteles, pro kurias augalai kvėpuoja. Per dažnai praktikuoti šio metodo nerekomenduojama, kadangi piene yra cukraus, todėl jis gali tapti patogenams palankia terpe.

4. 6 proc. actas

Šiuo tikslu tiks 6 proc. stiprumo obuolių, ryžių, vynuogių arba išrūgų actas. Apskritai, actas skirstomas į natūralų ir sintetinį. Pastarojo ir spirito acto naudoti nepatartina.

Actą būtina praskiesti, kadangi šis produktas yra ganėtinai agresyvus ir neskiestas gali pakenkti augalams. Acto ir vandens santykis galėtų būti 1 ir 3. Tokiu tirpalu lapus galima valyti iš abiejų pusių.

Nuo per dažno naudojimo acto rūgštis gali pakeisti dirvos rūgštingumą, todėl reguliariam lapų valymui daug tinkamesnėmis laikomos kitos liaudiškos priemonės.

5. Vitaminas C (šnypščiančios askorbo rūgšties tabletės)

Galima rinktis bet kurio gamintojo askorbo rūgšties tablečių pavidalu pardavinėjamą vitaminą C.

Askorbo rūgšties yra augalų audiniuose. Ji stimuliuoja žiedynų formavimąsi. Tai natūralus antioksidantas, saugantis augalų audinius nuo oksiduojamojo laisvųjų radikalų poveikio, padedantis dorotis su stresu, kurį gali sukelti drėgmės stygius arba ultravioletiniai spinduliai.

Negana to, askorbo rūgštis puikiai kovoja su kalkių nuosėdomis. Kai kurie duomenys rodo, kad ši medžiaga yra tinkama ir puvimo profilaktikai.

Šį metodą galima praktikuoti reguliariai: askorbo rūgštis pasiteisina ne tik kaip estetinį augalo vaizdą gerinanti, bet ir jį stiprinanti priemonė.

6. Alus

Aluje yra tokių medžiagų kaip minėta askorbo rūgštis, pantoteno rūgštis ir kitų rūšių organinės rūgštys, įskaitant ir citrinų. Be to, aluje yra salyklo, o jame daug B grupės vitaminų, dalyvaujančių angliavandenilių sintezėje, didinančių fotosintezės efektyvumą, skatinančių šaknų sistemos vystymąsi. Alumi galima drąsiai valyti ant augalų lapų pastebimas kalkių apnašas.

Internete kažkodėl tenka aptikti pastabų, kad alus turi būti nealkoholinis. Tai netiesa. Lapus galima valyti pačiu įprasčiausiu alumi, tiktai prieš tai reikėtų leisti jam bent kiek nusivadėti. Šį būdą galima praktikuoti reguliariai: nuo alaus augalai ne tik puikiai atrodys, bet ir bus papildomai sustiprinti B grupės vitaminais.

Kaip tinkamai valyti lapus

Valyti galima tiktai glotnaus paviršiaus, tvirtus ir storokus lapus: pūkuotų liesti šiukštu negalima – valydami tikrai pažeisite paviršinius pūkelius. Jaunus lapelius irgi reikėtų apeiti: jie pernelyg gležni, todėl taip pat kyla mechaninio pažeidimo rizika. Taip pat nesiimkite valyti augalų, kurių lapeliai ypač smulkūs ir ploni, pavyzdžiui, paparčių. Valymui nėra tinkami ir kaktusai, nes bus labai sunku nepažeisti jų spyglių.

Atsargiai vatos pagaliuku arba diskeliu galima valyti tik tas sritis, kurias yra nuklojusios kalkių nuosėdos, bet ne visą augalą.

Vietoj vatos diskelio galima naudoti medžiagos skiautelę, bet audinys turi nesipūkuoti ir būti ne pernelyg šiurkštus, kadangi darbuojantis su rūgšties turinčiomis priemonėmis nesunku pažeisti lapo paviršių.

Valyti reikia labai švelniai, jokiu būdu netrinti lapų stengiantis tiesiog nugremžti kalkių nuosėdas. Nuvalę lapus kiek palaukite, kad rūgštys ištirpintų apnašas, o tada švelniai nubraukite jas vatos diskeliu arba pagaliuku.

Ar galima lapus valyti natūraliomis blizginimo priemonėmis?

Tokiomis natūraliomis blizginimo priemonėmis kaip bananų žievė arba kiaušinio trynys, lapų valyti nerekomenduojama.

Bananų žievėje yra daug sacharidų, o tai tinkamas maistas bakterijoms, todėl, reguliariai valydami lapų paviršių banano žieve, ilgainiui sukursite tokias sąlygas, kurios bus ypač palankios ir bakterinėms infekcijoms, ir puvimo procesams, be to, vilios kenkėjus.

Ant lapo paviršiaus susidarantis kiaušinio trynio sluoksnis džiūdamas traukiasi, todėl sukelia augalui mikrotraumą, sunkina jo kvėpavimą ir, lygiai kaip banano žievė, sukuria patogenams palankią terpę.

Ko negalima naudoti augalų lapams valyti?

Norėdami pašalinti nuo lapų kalkių apnašas, jokiu būdu nesirinkite:

• dezinfekuojančių spiritu impregnuotų servetėlių,

• aliejumi impregnuotų servetėlių kūdikiams,

• priemonių linzėms ir akiniams valyti,

• buitiniams prietaisams ir santechnikai valyti skirtų preparatų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją