Vis dėlto iš tiesų tasai sezonas prasideda kur kas anksčiau, konkrečiai, žiemos viduryje – sausio mėnesį. Juk norint spėti sulaukti kai kurių daržovių derliaus, augalus reikia iš anksto sudaiginti ir, atėjus pavasariui, perkelti į nuolatinę jiems skirtą vietą – daržo žemę, rašoma portale „Delfi Dom Sad“. Skelbiame jau anksčiau Delfi publikuotą tekstą apie žiemos darbus.

Nemažai sodininkų, ypač pradedančiųjų, daigų nusiperka, tačiau labiau patyrę teikia pirmenybę pačių sudaigintiems augalams, mat yra įsitikinę, kad savarankiškai daiginant pavyksta nemenkai išlošti:

• daiginti augalus savarankiškai daug paprasčiau nei įsigyti juos turguje arba parduotuvėje;

• savarankiškai užsiaugintus daigus galima užgrūdinti, kad jie lengviau prigytų naujoje vietoje;

• daiginti galima ir tokias augalų veisles, kurių įsigyti neįmanoma.

Pats metas pasiaiškinti, kokius gi augalus galima pasėti žiemos viduryje.

Atsakant į šį klausimą verta pradėti nuo gėlių. Gėlės anksti daiginamos todėl, kad sužydėtų dar tik prasidėjus vasarai. Sausį galima sėti tikrai nemažai gėlių rūšių, tačiau jei pernelyg didelės įvairovės gėlyne nesinori, apsiribokite trimis–keturiomis veislėmis.

Jau sausį galima daiginti sodų karalienėmis vadinamas petunijas. Vienintelis dalykas, kuriuo svarbu pasirūpinti daiginant šias gėles tokiu metu, – papildomas apšvietimas.

Žiemai tik įpusėjus galima pasisėti ir ne ką mažiau nuostabių begonijų. Daiginti jas galima ir po kelias didesnėse dėžėse, ir po vieną atskiruose indeliuose. Kol sėklos sudygs, tarą būti uždengti plėvele arba stiklu, sukursiančiu šiltnamio efektą.

Jei norite pasidžiaugti puikiais heliotropų žiedais, turite nepamiršti, kad nuo pasėjimo iki pumpurų išsiskleidimo turi praeiti ne mažiau kaip trys mėnesiai, o kai kurios šių gėlių rūšys pražysta tik po 110 dienų nuo pasėjimo. Kaip tik todėl heliotropų daiginimo atidėlioti tikrai neverta.

Sausį galima pradėti daiginti beveik visų rūšių gvazdikus, eustomas, lobelijas, raktažoles.

Kad spėtų pražysti iki kovo 8-osios, galima pasodinti ir narcizus, krokus, tulpes. Kai pavasarinės puokštės jau bus sukomponuotos, svogūnėlius bus galima perkelti į klombas, kad šie pabaigtų bręsti.

Toliau – sausį daiginamų daržovių sąrašas.

Vėlai sunokstančios paprikos. Kad sėklos lengviau sudygtų, jas būtina pamirkyti specialiame, mineralais papildytame tirpale.

Pomidorai. Tai šalčiams nepakantūs augalai, pasižymintis ilgu vegetaciniu laikotarpiu. Jei pomidorų derliaus norite sulaukti vasaros pradžioje, sėklas reikia pradėti daiginti ne vėliau kaip įpusėjus žiemai.

Sausis – ir baklažanams daiginti tinkamas metas. Ši kultūra ne ypač mėgsta persodinimą, todėl kai visgi teks tuo užsiimti, daigai turi būti pakankamai tvirti. Atminkite, kad minimalus baklažanų daigų aukštis – 30 centimetrų, o minimalus išleistų lapų kiekis – septyni.

Salierai, žinia, ypač ilgai bręsta – net 5 mėnesius, o šitai reiškia, kad šaltesnio klimato zonose jų užsiauginti gali ir nepavykti, jeigu daiginti nebus pradėta sausį.

Kopūstus taip pat galima pradėti daiginti žiemos viduryje, bet tiktai tas jų veisles, kurios vėlai subręsta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)