Konkrečiai jiems šįkart ir siūlome susipažinti su keletu paprastų ir universalių sklypo projektavimo strategijų, padėsiančių susikurti efektingą sodo viziją ir lengvai pritaikomų kuo įvairiausiomis sąlygomis.

Savaime aišku, teks užsiimti ir savišvieta: turėsite savarankiškai aiškintis, kokios sąlygos būtinos konkretiems augalams, sudarinėti jų priežiūros kalendorių, taip pat nusiteikti gyventi užmiestyje pagal gamtos ir metų laikų diktuojamą ritmą.

Iš anksto parengtos rekomendacijos turėtų padėti pradiniu sklypo projektavimo etapu. Iš pat pradžių tikrai vertėtų pasidomėti tokiomis temomis kaip pirminis sklypo parengimas, sodinukų susodinimas, gėlynų suformavimas ir takelių nutiesimas.

Vis dėlto tenka pasakyti, kad šiaip jau nurodymų šiais klausimas – lygiai tiek pat, kiek savo soduose šeimininkaujančių žmonių, tad tenka konstatuoti, kad sodo projekto realizavimas – asmeninio apsisprendimo reikalas.

Sodo planavimo idėjos

1. Kuo paprastesnė spalvų paletė, tuo sodas atrodo erdvesnis

Vienas iš būdų vizualiai praplėsti sodo erdvę – tai iki minimumo sumažinti jame pastebimų spalvų skaičių. Iš pat pradžių galima pamėginti apsieiti be jokių gėlynų.

Žali spygliuočių ir lapuočių krūmų bei medžių atspalviai gali tobulai susilieti į harmoningą visumą, tačiau konkrečiu sezonu vieni tonai nublanks, o kiti išryškės. Atspalvių derinius galite rinktis savo nuožiūra.

Jei norisi sušvelninti griežtai geometrines landšafto formas, įrenkite vidinį kiemą, iškaskite nedidelį tvenkinį, suformuokite vingiuotus takelius.

2. Šešėlingi plotai sukuria intrigą

Šešėlingose vietose vešantys laukinei gamtai savo išvaizda artimi augalai sukuria nuostabiai ramią atmosferą ir ypač gerai atrodo prie vidaus kiemo arba terasos. Gėlyne laisvai gali dominuoti ypač nepretenzingi augalai – astilbės, paparčiai, plautės, viendienės ir melsvės. Nepamirškite kur ne kur pasodinti ir tokių veislių, kurios išsiskiria margais, mėlynais, baltais ir auksiniais lapais: jie suteiks gėlynui ryškesnės tekstūros.

Toje vietoje, kurią kartais apšviečia saulė, pamėginkite pasodinti ryškesnę melsvę: vėliau galėsite stebėti kaip mainosi jos atspalviai.

Atminkite, kad žalia spalva puikiai kontrastuoja su tamsesnėmis medžių, taip pat plytelių ir dekoratyvinių akmenėlių, iš kurių suformuoti takeliai, spalvomis.

3. Šiuolaikiškas sprendimas

Griežtos linijos ir simetrija padės paversti nuosavą sklypą šiuolaikinio stiliaus sodu. Kaip pavyzdžiu galima vadovautis bet kokiu monochrominiu laukinės gamtos vaizdu. Tikslu turite laikyti minimalų spalvų maišymą, aiškias linijas ir kruopščiai apkarpytus krūmus.

Augalai turi sudaryti tiesių linijų geometrines figūras, tekstūrinį reljefą, matomą tiek iš šono, tiek iš viršaus. Be krūmų apkarpymo ir periodinio medžių genėjimo, jokios ypatingos priežiūros tokiam landšaftui neprireiks, nes jis savaime atrodys tvarkingas ir patrauklus.

Jei norite, kad sodas atrodytų šiuolaikiškai, stenkitės susilaikyti nuo sprendimo prie namo prisodinti tradiciniuose darželiuose augančių gėlių. Apsodinti namą taip, kad jo beveik nesimatytų iš lauko, dabar nemadinga. Žinoma, galutinis sprendimas priklauso tik nuo jūsų.

Asociatyvioji nuotr.

4. Sodas palei tvorą

Siauros šoninės erdvės yra vienos sunkiausiai projektuojamų, vis dėlto net jeigu sklypas nedidukas, išeičių galima paieškoti.

Gyvatvorei galima parinkti tokius krūmus, kurių spalva būtų kuo artimesnė namo sienų spalvai. Tokiu būdu pavyks įrėminti sodo erdvę. Laikantis lakoniškos augalų susodinimo struktūros, pavyks lengviau išspręsti takelių tiesimo klausimą, o sumaniai komponuojant žalios spalvos tonus, sodas neatrodys nuobodžiai.

Nedidelio sodo erdvę veiksmingai praplečia dailūs, kruopščiai prižiūrėti tvenkiniai.

5. Sausmečiui atsparus sodas

Kiek komplikuota prieiga prie vandens dar anaiptol nereiškia, kad teks apsieiti be puikaus sodo. Landšafto projektavimo specialistai gali pateikti ne vieną patarimą, kaip įsiveisti sodą sudėtingomis sąlygomis. Juk yra begalė augalų, kurie puikiausiai veša kritulių retai sulaukiančiuose regionuose ir tikrai ištveria sausmečius.

Spalvų kontrastą sode gali padėti sustiprinti ne tik skirtingų tonų žaluma, bet ir atitinkamai parinkti dekoratyviniai akmenėliai.

Mąstant apie tokiam sodui tinkamus augalus, pirmiausia į galvą ateina sukulentai, tačiau jie ne vieninteliai. Sausros laikotarpius neprastai ištveria įvairūs krūmokšniai, kaip antai katžolės, varpinių grupės augalai, rozmarinai, šalavijai ir kt.

6. Iš daugiamečių suformuotos salos

Iš daugiamečių augalų palei takelį suformuota „tvorelė“ – tai klasikinis landšafto projektavimo variantas. Galite paeksperimentuoti su banguojančia krūmokšnių lapija, smulkių žiedelių kuriamu fonu ir laipsniškai kylančiomis linijomis, kurias pavyks sukurti, jei priekyje bus pasodinti patys žemiausi augalai, o kuo toliau nuo krašto, tuo aukštesni. Besikartojantys augalai suteks gėlynui atitinkamą ritmą ir apibrėš jo stilių.

7. Kotedžo stilius

Jaukus prie namo durų įveistas sodas prasideda nuo plataus pagrindinio tako. Tarp jo plytelių galima pasodinti pažeme augančių augalų, pavyzdžiui, čiobrelių. Atokiau augantys krūmai padės sudaryti įspūdį, kad sodas – didesnis negu yra iš tikrųjų.

Atitinkamai sukomponavus daugiamečių, varpinių, klombose augančių augalų ir sodo baldų atspalvius sodas atrodys tarsi namo tęsinys, o visa aplinka įgaus darnios visumos vaizdą.

8. Naujoji banga

Vienas optimaliausių pasirinkimų bet kurio stiliaus sode – tai ypač nekaprizingi dekoratyviniai varpiniai augalai. Aišku, tradicinių rožių, bijūnų, raganių ir jurginų gerbėjai šiai minčiai gal ir nepritars, tačiau jei norite, kad sodas atrodytų kuo šiuolaikiškiau, pasirinkę smilgas primenančius augalus garantuotai neprašausite. Pagrindinis jų pranašumas – gebėjimas sukurti atmosferą, kurios ryškiomis spalvomis išgauti neįmanoma.

9. Centre – kiemelis

Nedidelė poilsiui skirta aikštelė tikrai gali tapti sodo projektavimo atspirties tašku. Norint sukurti kažką panašaus į nediduką kiemą, galima pasinaudoti pergole – specifine pavėsine. Pro tarpus tarp jos kolonų laisvai cirkuliuos ir oras, ir šviesa, todėl nuo klaustrofobijos būsite apsaugoti.

Vis dėlto iš visų pusių augantys augalai sukurs uždarumo įspūdį. Jei norisi paįvairinti spalvų gamą, galima rinktis pilkos spalvos plyteles, vazonus ar net pagalvėles.

10. Funkcionalus sodas

Funkcionalų sodą pavyksta sukurti tada, kai tam tikrų zonų (šiltnamio, lysvių, vaismedžių, pavėsinės ir kt.) dėl vietos stygiaus nepavyksta nukelti toli nuo namo. Tam tikras jų sukomponavimas ir lemia sodo vaizdą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją