Nertera yra žemaūgė, tankias vejas sudaranti žolė su laibais, gulsčiais stiebais ir smulkiais lapais. Šis augalas žydi pavieniais, ūglių viršūnėse arba lapų pažastyse sukrautais žiedais ir mezga rutuliškos formos kaulavaisius, kurie gali būti raudoni, oranžiniai, balti, mėlyni arba juodi. Nertera yra paplitusi Šiaurės Amerikoje, Naujoje Zelandijoje ir Australijoje.

Namų sąlygomis nerteros auginamos kaip vieno sezono augalai, nors šiaip jau yra daugiametės ir tinkamai prižiūrimos gali neprarasti dekoratyvinės funkcijos.

Dėmesio! Nerterų vedami vaisiai – iš pažiūros simpatiškos uogelės – yra nuodingi, nors ir primena spanguoles arba bruknes, todėl šio augalo negalima laikyti mažiems vaikams pasiekiamose vietose.

Parduotuvėse dažniausiai pardavinėjamos granadinės nerteros (Nertera granadensis) arba labai į jas panašios rūšies nerteros (Nertera depressa). Gėlininkui mėgėjui skirtumas tarp šių dviejų veislių neturi jokios reikšmės: svarbiausia, kad ir viena, ir kita auginama lygiai taip pat.

Oranžerijose nerteros ypač dažnai pasirenkamos kaip dirvą maskuojantys augalai ir tokiu atveju yra sodinamos šalia aukštai išsistiebiančių kultūrų. Nežydinčią ir vaisių nenokinančią nerterą ganėtinai sunku atskirti nuo soleirolijos – šešėlingas vietas mėgstančio prie žemės prigludusio augalo su smulkučiais žaliais lapeliais.

Nertera

Nerteros auginimas namų sąlygomis

Patalpos apšvietimas

Nerteros yra šviesą mėgstantys augalai, todėl idealiu atveju jos turi augti efektyvia šviesos sklaida pasižyminčioje vietoje, pavyzdžiui, prie pietinio lango, kuris vidudienį bent kiek užtamsinamas.

Kai stinga šviesos, nerteros išvaizda gali suprastėti, o kadangi augalą paprastai pavyksta įsigyti tamsiuoju metų sezonu, tenka pasirūpinti papildomu nerteros apšvietimu.

Patalpos temperatūra

Žiemą optimalios sąlygos nerterai augti susidaro vėsokoje patalpoje, kurioje laikosi ne žemesnė kaip 13 laipsnių temperatūra.

Pavasarį ir vasarą rekomenduojama užtikrinti šiam augalui maždaug 22 laipsnių temperatūrą.

Jeigu nerterą ketinate auginti kaip daugiametę gėlę, pavasarį, pasibaigus vaisių nokinimo laikotarpiui, jos neišmeskite, o pamėginkite išlaikyti per vasarą. Kad iki rudens nertera nenuskurstų, pastatykite ją šviesioje, bet vėsioje vietoje. Puiku, jei turite galimybę vasaros mėnesiams išnešti nerterą į balkoną arba sodą.

Laistymas

Laistyti nerterą reikia saikingai, t. y. tada, kai žemė, kurioje ji auga, tampa ganėtinai sausa. Tik jokiu būdu nelaukite, kol ji visiškai perdžius.

Geriausia ir patogiausia nerterą laistyti įpilant vandens į dubenėlį, kuriame stovi jos vazonas (su skylute dugne). Galima ir apipurkšti, bet tiktai ne tada, kai augalas žydi.

Tręšimas

Jeigu kaip daugiamečio augalo nerteros auginti neketinate, jos tręšti tikrai nereikia, tačiau jei norite, kad ji pražystų bei subrandintų uogeles ir kitąmet, tada patręšti tiesiog būtina. Tręšti nerterą reikia kas mėnesį (nuo kovo iki rugsėjo). Turėtumėte pasirinkti kompleksines mineralines trąšas.

Ką daryti, kai nubyra „uogos“

Kai kaulavaisiai nubyra, nertera netenka dekoratyvumo ir ją dažniausiai nutariama išmesti.

Jei visgi norite, kad augalas jus džiugintų ir kitą žiemą, žinokite, kad pavasario pradžia – pats tinkamiausiais metas nerteros kupstui persodinti ir išskirstyti. Reikalas tas, kad pavasario pabaigoje (balandį–gegužę) nertera paprastai pražysta, o tada persodinti jau per vėlu, todėl pernelyg nenukėlinėkite šio darbo.

Nerterą galima sodinti į standartinį, universalų, kambariniams augalams skirtą žemės mišinį. Vazoną geriausia rinktis žemoką, ganėtinai platų ir būtinai su skylute dugne.

Atminkite, kad nertera po metų gali nuskursti: norint ją išlaikyti maksimaliai ilgai, teks išpildyti 5 svarbius reikalavimus:

• užtikrinti ryškų, tačiau sklaidytą apšvietimą ištisus metus;

• laikyti vėsioje patalpoje ir vasarą, ir žiemą;

• saikingai laistyti;

• nuo kovo iki rugsėjo tręšti;

• kiekvienais metais persodinti ir padalyti kupstą (tai atlikti vasarį–kovą).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)