Vynuogių laikymas šaldytuve

Jei norite laikyti vynuoges šaldytuve, prieš sudėdami kekes turėtumėte atlikti fumigaciją. Tai galima padaryti sudeginus 1–1,5 g sieros 1 kubiniam metrui erdvės. Kad vynuogės geriau laikytųsi, naudokite kalio metabisulfitą (20 g 7-8 kg vynuogių). Ant dėžės dugno tarp dviejų marlės ar popieriaus sluoksnių paberkite miltelius plonu sluoksniu. Juos galima sumaišyti su garintomis ir džiovintomis pjuvenomis, kuriomis apiberiamos vynuogių kekės.

Vynuogių laikymas rūsyje

Vynuogės ne ką blogiau išsilaiko ir nedidelėse sandėliukuose bei rūsiuose, kuriuose tvyro nedidelė drėgmė (75–65 proc.) ir laikosi kelių laipsnių šiluma (nuo 0 iki + 4… 6° С). Tokių patalpų sienos ir lubos yra balinamos šviežiai gesintomis kalkėmis, o tuomet atliekama fumigacija deginant sierą (3–5 g sieros 1 kub. m patalpos).

Dvi paras patalpa laikoma uždaryta, o tada gerai išvėdinama. Jei patalpoje yra per daug drėgmės, tuomet reikėtų induose palaikyti negesintų kalkių, kurios sumažina drėgmę. Geriausios brandesnių vynuogių veislių kekės apvalomos nuo pažeistų, smulkių, nevisiškai prinokusių uogų ir atsargiai, nesuspaudžiant, guldomos vienu sluoksniu į negilią dėžę. Jei pasirinkote šį vynuogių saugojimo būdą, į dėžes su kekėmis taip pat galite pabarstyti kalio metabisulfito, kuris užtikrins, kad jūsų derlius išsilaikys ilgiau. Jei reikia, dėžės sukraunamos keliais aukštais.

Jei dėžių neturite, vynuoges galite guldyti ir ant stelažų lentų, prieš tai patiesę pakavimo popierių.

Vynuogių saugojimas buteliuose su vandeniu

Tai mažiau įprastas vynuogių saugojimo būdas. Pjaunant kekę nuo krūmo, virš jos paliekamas vienas tarpubamblis, o po juo – maždaug 18–20 cm ilgio ūglio atkarpa. Apatinė ūglio dalis merkiama į vandens butelį. Buteliai su pamerktomis kekėmis laikomi įstrižai, kad vynuogių kekė neliestų butelio sienelės. Vanduo tokiuose buteliuose keičiamas kas 2 – 4 dienas. Į juos taip pat dedama medžio anglies, kuri sugeria dujas, išsiskiriančias mirkstant ūgliams. Skylės butelių kakleliuose užkamšomos vata. Kekės periodiškai tikrinamos, supuvusios uogos atsargiai nuskabomos ir pašalinamos.

Buteliuose sumažėjus vandens lygiui, jis papildomas naudojant specialų laistytuvą su lenktu ir ilgu snapeliu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)