„Tikėta, kad ožio kvapas pagerina orą, apsaugo arklį nuo kai kurių ligų. Tačiau veterinarai to tyrimais patvirtinti negali. Tai daugiau mitas nei legenda“, – sako ekspertas Vilius Rekštys, visgi pripažįstantys, kad kai kurie mitai paremti pastebėjimais ir ilgalaike praktika.

Be to, kai kuriuos vadinamuosius prietarus vėliau patvirtina mokslas.

Pavyzdžiui, negalima laikyti viename tvarte karvės ir žirgo. Tą patvirtina ir mokslininkai. Žirgininkas Kazys Trota sako, kad arkliui svarbus grynas oras: „Arklys labai jautrus amoniakui, jeigu ūkininkas laiko karvę ir arklį viename tvarte, tikėtina, kad pastarasis sirgs plaučių ligomis.“

Arklininko žodžius apie žirgų laikymo sąlygas patvirtina jo paties augintiniai. Žiemos laikotarpiu laisvai laukuose lakstantys stambieji žemaitukai jaučiasi puikiai, net ir spaudžiant šaltukui atrodo žvalūs, energingi, kailis blizga.

Pasak V. Rekščio, kartu su kitais naminiais gyvūnais nerekomenduojama laikyti ir kiaulių, kurios tarsi „sugertukas“ ir greitai perima įvairias ligas. Jei gyvūnai auginami pramoniniu būdu, draudžiama skirtingų rūšių augintinius laikyti vienoje vietoje. Jie turi būti atskirti.

Tačiau kaime toli gražu ne visi smulkūs ūkininkai gali laikytis šių taisyklių, tačiau ir jiems patariama tarp skirtingų gyvūnų pastatyti bent jau sienelę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)