„Kalėdos jau visai čia pat, matome, kad ir miestų aikštėse jau sužibo kalėdinės eglės. Taip pat kiekvienas ir savo namuose norime pasipuošti šios visų laukiamos šventės simbolį – kalėdinę eglutę. Valstybinių miškų urėdija pradeda šių medelių prekybą, kviečiame kalėdinių medelių įsigyti urėdijos regioniniuose padaliniuose. Taip pat šiais metais rengiame daugelio laukiamą eglišakių dalijimo akciją „Parsinešk Kalėdas į savo namus“, kuomet gruodžio 20 d. nemokamai Lietuvos miestų aikštėse, prie savivaldybių dalinsime eglišakes, taip skatindami tvariai naudotis miško ištekliais“, – sakė Valstybinių miškų urėdijos vadovas Valdas Kaubrė, rašoma pranešime.

Valstybinių miškų urėdija kaip ir kasmet siūlo rinktis įvairių rūšių kalėdinius medelius, baltąsias, dygiąsias, paprastąsias, serbines egles ar kėnius, taip pat eglių šakas. Medelių kainos svyruoja nuo 3 iki 120 eurų, priklausomai nuo jų rūšies bei aukščio. Dalis parduodamų kalėdinių medelių yra išauginti urėdijos plantacijose, kuriuose jie buvo gerai prižiūrimi, suformuotos jų lajos. Dalis spygliuočių parduodami vazonėliuose. Tinkamai juos prižiūrint, laistant, jie gali būti persodinti ir pavasarį sėkmingai toliau augti.

„Ypatingai džiugu, kad žmonės kasmet vis dažniau įsigyja kalėdinius medelius vazonėliuose ir pasibaigus šventėms eglutes persodina šalia savo namų, tokiu būdu miško išteklius naudojame dar tvariau“, – pastebi V. Kaubrė.

Eglučių kaina
Šiemet Kalėdų medelių kainos urėdijų medelynuose ir prekybos vietose išlieka panašios, kokios buvo prieš metus. Paprastoji eglutė iš miško kainuoja nuo 3 iki 40 eurų, užauginta plantacijoje – 6-45 eurų, o vazonuose – 6-50 eurų. Kaip ir kasmet, brangesnės yra medelyne užaugintos pušys (juodoji ar kalninė) – 9-88 Eur, baltoji, dygioji, sidabrinė eglė ar kėnis – 13-120 Eur. Kainos priklauso nuo augalo dydžio: parduodami nuo 0,3 m iki daugiau nei 4 m aukščio kalėdiniai medeliai. Visų rūšių medelių šakos kainuoja po 1,5 eurą. Prireikus, urėdijos specialistai eglutę gali ir įpakuoti.

Medelių asortimentas skirtingose prekybos vietose gali skirtis, todėl rekomenduojame susisiekti su atitinkamu medelynu, girininkija ar regioniniu padaliniu. Visus kontaktus rasite VMU tinklalapyje: https://vmu.lt/renginiai-visuomenei/

Valstybinių miškų urėdija atsiskaitymus priims tik mokant banko kortele ar išmaniuoju įrenginiu.

Miškininkų patarimai, kaip išlaikyti medelį iki persodinimo pavasarį:
neskubėkite medelio nešti į šiltus namus ir išsyk puošti: svarbu augalui duoti laiko priprasti prie temperatūros skirtumo. eglutę būtų gerai palaikyti garaže ar kitoje, kiek vėsesnėje namų erdvėje kelias dienas, kol augalas apsipras;
kalėdinio medelio nestatykite šalia radiatorių ar židinio. Jei kambaryje grindys šildomos – medelį pakelkite nuo žemės;
medelius vazonuose svarbu reguliariai laistyti – ne mažiau kaip kartą per savaitę. Patartina purkšti vandenį ant medžio šakų;
Įsigijus kirstinį medelį rekomenduojama jį laikyti stove su vandens talpa, kurioje visuomet būtų bent šiek tiek vandens;
paprastosios eglutės spygliai šiltuose namuose pradeda byrėti po kelių dienų, dygioji eglė ar kėnis atsparesni;
eglutę kambaryje reiktų laikyti ir laistyti iki kol neprasidės vegetacija – dažniausiai iki dviejų savaičių, vėliau perkelti į vėsesnę patalpą, stebėti, kad dirvožemis neperdžiūtų kol ateis laikas persodinti.

Eglučių kaina
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)