Neretai taip nutinka, kai žiemą į sodybas užklysta stirnos ar briedžiai, kurie nuėda eglių ar pušų ūglius. Kartais medeliai žūsta. Tokiems alkanųjų vizitams ruošiasi ir miškininkai, kurie jau dabar mažas eglutes tepa specialiais tepalais, atbaidančias gyvūnus.

„Šiai eglaitei jau penkeri metai ir tam, kad ji toliau sėkmingai augtų, mes ją apsaugome. Balta spalva ant medelio tai repelentas, pagamintas iš kvarcinio smėlio ir mineralų. Žvėrelis mėgina ragauti ūglį, kuris jam būna neskanus. Atbaido skonis.

Taip pat apsaugomi ąžuoliukai, pušelės. Su panašiais tepalais galime apsaugoti ir lapuočius. Tik šie tepalai kiek kitokie – pagaminti avies vilnos pagrindu. Medžiui tai nekenkia“, – aiškina miškininkas Antanas.

Miškininkas sako, kad sodybų savininkai, kuriuos kamuoja miško žvėrys, gali imtis paprastų metodų, kaip apsaugoti savo želdinius. Pavyzdžiui, šakas apvynioti vilna, nes žvėrys šio skonio nemėgsta. Medelių, pavyzdžiui, ąžuoliukų, kamienų apsaugai, galima naudoti specialias juostas, pagamintas iš krakmolo. Žvėrelis ateina, mėgina laupyti kamieną, jam nepavyksta ir jis eina sau.

Efektyvios ir keturkampės apsaugos, tačiau nėra patikimesnės apsaugos kaip tvora.

Miškininkas sako, kad stirnos, elniai, briedžiai mėgsta jaunus medelių ūglius, todėl nuo reikia saugotis. Kiškiai graužia medelių apačią. Nuo šios bėdos apsauga tik mechaninė.