Net ir Dzūkijoje, kur vasarą voveraites vietiniai rinko tonomis, tradicinė grybų šventė vyko be grybų. Mikologai ir grybautojai mėgėjai sako, kad karštas rugpjūtis išdžiovino žemę, o grybams reikia lietaus.

LNK žurnalistė Asta Dudurytė sako, kad ji, kaip ir daugelis didmiesčio gyventojų, grybauti eina į turgų, nes taip tiesiog paprasčiau. Tokiu metu ankstesniais metais turguje jau buvo nemažai miško gėrybių, tačiau šiemet tuščia. O jei yra, tai vasariniai, voveraitės. 5 eurai už kibirėlį.

„Turgus geras indikatorius, tačiau pasako ne viską. Galima miške rasti įvairių grybų, tačiau voveraitės labai ištvermingos ir jų galima rasti net per sausrą, jei žinai ar randi tinkamas vietas. 2020 metais jos augo net žiemą. Baravykai ir kiti grybai nemėgsta tokių oro sąlygų, kokios vyrauja dabar, kai tai šalta, tai karšta“, – dėsto mikologas Jonas Kasparavičius ir sako, kad, greičiausiai, masinio grybavimo sezono šiemet nebus.

Nebent spalis bus karščiausias per šimtmetį ir baravykai pradės stiebtis, nes jiems ir kitiems grybams reikia šilumos bei lietaus balanso. O dabar temperatūra žemesnė nei jiems komfortiška. Tam, kad grybas išlįstų iš samanų reikia kelių savaičių ar bent dienų. Baravykas auga centimetrą per parą. O voveraitės turguje išdygo dar rugpjūtį.

„Miškus patikrinam, randam pavienius grybus. Galbūt galima net mėginti vieną ar kitą grybingą vietą palaistyti. Tačiau tai nereiškia, kad ten miško gėrybių bus nuolat. Jie dygsta bangomis“, – dėsto J. Kasparavičius ir sako, kad šiemet baravykų rekordų nebus. Tiesiog metai kitokie.