Molainių žirgyno, kuriame šiuo metu gyvena aštuoni žirgai, savininkė Daiva Zavadskienė pasakoja jau sulaukianti vežamų kalėdinių eglučių. Pačią pirmąją gavo netgi prieš Kalėdas. Vienas vaikų darželis mažiesiems anksčiau surengė šventę ir nebelaikė papuošto medelio – atvežė jį žirgams.

Žirgynas jau aštuonerius metus rengia akcijas, per kurias laukia per šventes namus puošusių spygliuočių.

„Būdavo, kad prie konteinerių palikti eglutę buvo griežtai draudžiama ir žmonės neturėdavo kur jos dėti. Taip kilo mintis surengti akciją, kad atvežtų žirgams“, – pasakoja D. Zavadskienė.

Ir maistas, ir žaislas

Pasak D. Zavadskienės, žirgams tinka praktiškai visi spygliuočiai.

„Daug kas klausia, ar žirgams tinka kėniai. Tinka. Kiek pastebėjau, žirgai labiau mėgsta kėnių žievę, o eglių, pušų – labiau šakeles, galiukus“, – sako žirgyno savininkė.

Anot jos, kaip stirnos, briedžiai miške, taip ir žirgai žiemą, kai nėra šviežios žolės, nori visžalių medžių, tokių kaip eglės, pušys, kėniai. D. Zavadskienė pamena, kad vaikystėje treneris vaikus netgi siųsdavo žiemą į mišką parnešti spygliuočių žirgams.

„Jie mėgsta jaunus ūgliukus, žievę, nes tai yra ir vitaminų, ir ląstelienos šaltinis. Tai nėra pagrindinis žirgų maistas, tiesiog gardus užkandis“, – pasakoja Daiva.

Anot jos, žmonės eglutes į žirgyną veža ilgai – nors daugiausia jų sulaukiama žiemą, tačiau buvo atvežta net ir balandį. O ir tų, kurios atvežamos sausį, paprastai užtenka iki pavasario. Žirgyno savininkė juokiasi, kad jų privežama tiek, jog žirgai savaitę–dvi intensyviai graužia, o vėliau tiesiog išdykauja – eglutes mėto kaip žaislą, kol galiausiai iš medelio telieka tik kamienas.

Laukia tik švarių

Panevėžyje įsikūrusio sporto klubo „Aukštaitijos žirgynas“ darbuotoja Lina Šipelienė irgi neabejoja, kad po Trijų karalių, kai visi pradės nupuošti eglutes, jų žirgams netrūks. Visgi, anot jos, dabar daug kas puošia ir dirbtines eglutes, tad medelių vežimas nėra masinis reiškinys. Nepaisant to, ji neabejoja, kad dešimčiai šiuo metu turimų žirgų bus ką pagraužti ir su kuo pažaisti.

„Svarbiausia, kad eglutės būtų švarios, be jokių blizgučių, žaisliukų, kitų liekanų“, – sako L. Šipelienė.

Pasak jos, spygliuotomis dovanomis žirgai labai džiaugiasi.

„Jie ir žaidžia, ir išdykauja, ir ragauja, ir skanauja“, – juokiasi Lina.

Kramto poniai ir ožkos

Anksčiau dažnas panevėžietis kalėdinę puošmeną veždavo į Panevėžio gamtos mokyklą, tačiau šiemet ji eglučių nebesurenka. Pasak mokyklos direktorės Vaivos Jankauskienės, tokia akcija buvo aktuali, kai mieste nebūdavo specialių konteinerių. Dabar daugėja vietų, kur galima palikti nupuoštus medelius.

Žirgai ir eglutės

„Jeigu kažkas senu įpratimu atveža, priimame“, – sako direktorė.

Gamtos mokykloje gyvena du poniai ir ožiukas, kuriems toks pašaras tinkamas. Tad žaliaskarių reikia ne itin daug.

Prie konteinerio – tik savaitę

Nupuoštas eglutes panevėžiečiai gali palikti didžiatūrių atliekų surinkimo aikštelėje šalia bendrovės „Panevėžio specialus autotransportas“ Pilėnų gatvėje. Taip pat jas galima atvežti į didelių gabaritų ir pavojingų atliekų priėmimo aikštelės Savitiškio bei Senamiesčio gatvėse. O sausio 6–14 dienomis eglutes Panevėžyje bus galima palikti šalia kolektyvinio naudojimo atliekų surinkimo konteinerių aikštelių. Visos surinktos eglutės vėliau bus kompostuojamos.