Miškai Latvijoje užima didesnį nei 3 mln. hektarų plotą ir maždaug pusė jo priklauso valstybei, o likusioji dalis – juridiniams ir fiziniams asmenims.

Dvidešimčiai stambiausių savininkų visiems kartu priklauso daugiau nei 300 tūkst. hektarų Latvijos miškų ploto. Aštuonetui kompanijų priklauso po maždaug 10 tūkst. hektarų dydžio teritorijos, o lyderiaujančiai įmonei „Myrtillus“ – 58 960 hektarų.

Didelė dalis įmonių yra susijusios su užsienio bendrovėmis; ketvirtadalis – su Švedijos kompanija „Sodra“. Būtent jai priklauso pirmiau paminėta „Myrtillus“, taip pat tokios įmonės kaip „Fragaria“ (jai priklauso 15 040 hektarų Latvijos miško), „Zilupe mežs“ (6 130 ha), „Sodra mežs“ (15 050 ha) ir „Ruda“ (5 280 ha).

Tarp dvidešimties stambiausių miškų savininkų – tik keturios vietos kapitalo įmonės. Tokia yra, pavyzdžiui, savivaldybės įmonė „Rigas meži“, o valstybinė bendrovė „Latvijas valsts meži“ su 11 100 hektarų miško atsiduria aštuntoje vietoje. Šimtu procentų vietine galima pripažinti ir privačią įmonę „Stiga RM“ (6 050 ha), priklausančią verslininkui Andrisui Ramolinsui.

Švedų kompanijai „Sodra“ priklauso penkios stambiausios mišku disponuojančios Latvijos įmonės, be to, užsienio verslininkai yra prisidėję prie dar šešių įmonių įstatinio kapitalo. Sąraše taip pat – šešios įmonės, turinčios tiesioginių investicijų iš Nyderlandų, viena, kurios savininkai – danai, ir viena, priklausanti verslininkams iš Liuksemburgo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)