Nors vienareikšmio atsakymo nėra, tačiau kiekviena pusės turi savo ypatingai tvirtų argumentų.

Patyręs miško žinovas Romas Sadauskas-Kvietkevičius sako, kad baravykus raunąs, o šilbaravykius ir kitą smulkmę pjauna.

Voveraitės prisigėrę drėgmės ir taip staigiai išaugę, kad tenka labai atsargiai rauti ir tik tada nupjauti koto galą. Be to jos auga keistais kelmais sulipę po kelias. Dar niekad XXI a. jų tiek daug nebuvo“, – aiškina patyręs grybautojas.

Gamtininkas Selemonas Paltanavičius konkretesnis.

„Tikslaus atsakymo rauti ar pjauti nėra, tačiau, mano nuomone, pavyzdžiui baravyką geriausia pasukti ir išimti. Nupjovus lieka kovo apatinė dalis, kuri pradeda pūti ir puvinys gali persimesti į grybieną, kur yra miško paklotėje. Net grybo išrovimas mažiau kenksmingas nei nupjovimas ir dalies augalo palikimas pūti. Tačiau mikologai turėtų vieną kartą susitarti ir žmonėms patarti, kaip teisingai elgtis“, – savo požiūrį įvardina S. Paltanavičius.

Gamtininkas stebisi, kodėl žmonės nori surinkti tūkstantį baravykų ar keletą kibirų voveraičių. Dažnai tokio beprotiško rinkimo vienintelis tikslas – pasipuikuoti socialiniuose tinkluose, nes realiai šių grybų nereikia. Nes kam eilinei šeimai tūkstantis baravykų, ką su jais daryti? Nors, jei pasitaiko proga, prirenkama pilna bagažinė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)