Ukmergės rajono savivaldybės Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriaus vyriausioji specialistė Neringa Adomavičienė informavo, kad rugpjūčio 2 d. Deltuvos seniūnijoje, Atikonių kaime, papjautas 4 mėnesių amžiaus ėriukas. Jis kartu su kitomis avimis anksti ryte buvo išvestas iš tvarto.

Ūkininko teigimu, visos avys ganėsi šalia ūkinių pastatų. Po kelių minučių išsigandusios jos atbėgo į kiemą. Suskaičiavus avis, pastebėta, jog vienos trūksta. Nedelsdamas ūkininkas nuskubėjo į ganyklą, ten pamatė vilką, nasruose nešantį ėriuką. Pasak ūkininko, vaizdas buvo kraupus. Pamatęs tai jis pradėjo garsiai šaukti, vyti vilką lauk. Plėšrūnas išsigandęs paliko grobį, tačiau ėriukas neišgyveno.

Rugpjūčio 3 d. Deltuvos seniūnijoje, Kvietienių kaime, nukentėjo dar vienas ūkininkas. Sodyboje puotavo tikriausiai ne vienas vilkas, o visa gauja. Ūkininkas prarado net 13 avių. Rasti dešimties avių gaišenų likučiai, kitų avių rasti nepavyko.

Pasak N. Adomavičienės, pirmieji pranešimai apie vilkų išpuolius šiemet gauti gegužės mėnesį.

Gegužės 26-ąją kreipėsi Želvos seniūnijos ūkininkė, pranešdama, kad vilkai sudraskė Dainiškio viensėdyje besiganiusią jos telyčaitę.

Tą pačią dieną toje pačioje seniūnijoje, Bikonių kaime, plėšrūnai sudraskė du ėriukus. Birželio 25-ąją toje pačioje sodyboje pilkiai papjovė dar vieną avį.

Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriaus vyriausioji specialistė N. Adomavičienė informavo, kad nukentėję gyvūnų savininkai nedelsdami privalo pranešti atitinkamai seniūnijai rašydami prašymus dėl vilkų padarytos žalos įvertinimo ir atlyginimo.

Ūkiniai gyvūnai privalo būti registruoti Ūkinių gyvūnų registro informacinėje sistemoje bei saugomi. Nakčiai turi būti įvedami į tvartus, ganytis aptvertose ganyklose. Kitu atveju žala neatlyginama.

Seniūnas, gavęs prašymą, tą pačią dieną informuoja medžioklės plotų naudotoją ir rajono savivaldybės administraciją.

Ukmergės rajono medžiojamųjų gyvūnų padarytos žalos žemės ūkio pasėliams, ūkiniams gyvūnams ir miškui skaičiavimo komisija vyksta į apžiūrą, nagrinėja pateiktą prašymą bei vadovaujasi Medžiojamųjų gyvūnų padarytos žalos žemės ūkio pasėliams, ūkiniams gyvūnams ir miškui apskaičiavimo metodika.

Padaryta žala suskaičiuojama remiantis Biologinio turto ir žemės ūkio produkcijos normatyvinių kainų sąrašu.

Pažymėtina, kad žalą atlygina ne rajono savivaldybė, o Aplinkos ministerija, todėl nukentėjęs asmuo papildomai dar turi parašyti prašymą ministerijai dėl vilkų ūkiniams gyvūnams padarytos žalos atlyginimo.

Prašymą bei kitus dokumentus rajono savivaldybės administracija pateikia ministerijai, kuri taip pat įvertina padarytą žalą nukentėjusiems asmenims bei ją atlygina.