Šiandien 12 kg voveraičių ir vienas raudonikis, varėniškių grupėje rašo žmogus.

„Čia dauguma voveraičių dar mažos, poros dienų reikia, kad kibirus užpildytų. Kituose regionuose jau ir baravykų randa. Pas mus dar tik ūmėdės kalasi, bet bus kitą savaitę ir rimtesnių grybų“, – apie keliasdešimt kilometrų nutolusį kitą Dzūkijos regioną pasakoja Romas Sadauskas-Kvietkevičius.

Dar prieš kelias dienas padėtis miškuose buvo visai kita, tačiau supirkėjai prognozavo, kad lietus paskatins miško gėrybių augimą.

„Po lietaus mėlynės jau nebeatsigaus, nes jos tiesiog nukrito. Voveraitės turėtų pradėti augti. Tuo labiau, kad dar žada lietaus. Jos auga iki spalio ir bus galima atsigriebti. Paprastai po ilgos sausros palijus reikia 2-5 dienų, kol grybai paaugs. Jei bus lietaus, savaitgalis gali būti grybingas“, – prognozuoja M. Masevičius.

Kaip rašo „Delfi“ korespondentas Romas Sadauskas-Kvietkevčius, Druskininkų savivaldybės Leipalingio miestelyje miško gėrybes superkantis Dainius Šidlauskas už kilogramą voveraičių moka 7,50 euro, bet antradienį iki pietų nesulaukė nė vieno grybautojo.

„Vakar 6 dėžes atnešė, bet tai – dar seno dygimo voveraitės, kurios po lietaus prasimušė per samanas. O tikras dygimas prasidės ne anksčiau, kaip po 5-7 dienų. Į mišką eiti bus verta po 2 savaičių“, – sakė D. Šidlauskas.

Grybų supirkėjas pasakojo, kad per liepos kaitras supirkimo kaina buvo padidėjusi net iki 9 eurų už kilogramą. Tik kas iš to, jeigu grybų nėra, miško paklotė iki traškesio išdžiovinta negailestingos vidurvasario saulės.

Ponas Dainius atidžiai seka miestelio kalbas, kokių grybų kam pavyksta parsinešti iš miško, bet apie baravykų laimikius savo krašte šiemet dar negirdėjo.

„Girdėjau, kad pirmuosius jau randa, bet ne pas mus, o kažkur link Eišiškių“, – kalbėjo supirkėjas.

Dzūkai dar renka mėlynes – už kilogramą šių uogų supirktuvėje galima gauti 2,80 euro. Pasak D. Šidlausko, leipalingiečiai uogauja vakarais, kai atlėgsta karštis, nors mėlynių sezonas jau artėja prie pabaigos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)