Dzūkijoje – gausus voveraičių derlius

„Mūsų pirkėjai kasmet laukia šviežių voveraičių derliaus, dėl kurio dabar nebereikia patiems keliauti į miškus. Turime ilgamečius partnerius, kurie vos Dzūkijos miškuose sudygus pirmosioms voveraitėms, pasirūpina, kad šie lietuvių itin mėgstami grybai atsirasti ir mūsų parduotuvių lentynose“, – sako prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė, rašoma pranešime.

Tuo metu didmenine miško uogų ir grybų prekyba jau ketvirtį amžiaus užsiimančios Varėnos įmonės „Tandemus“ perdirbimo padalinio vadovas Vincas Martusevičius pasakoja, kad šiemet pirmosios voveraitės pasirodė prieš porą savaičių. O dabar dzūkai iš miškų šiuos grybus tempia jau pilnais krepšiais.

„Jei žinai voveraičių augimo vietas, per Jonines galėjai prisirinkti ir daugiau nei tris kilogramus gėrybių. Tokiam gausiam derliui įtakos turėjo ir palankūs orai – kad šie grybai atsidurtų ant šalies gyventojų stalų, reikia drėgmės ir šilumos. Ir, be abejo, grybautojų. Dabar voveraites renka jau visas Varėnos rajonas. Jei orai bus palankūs, nekankins sausros, šių grybų derliumi turėtume džiaugtis iki spalio mėnesio vidurio“, – kalba V. Martusevičius.

Ne tik skanu, bet ir sveika

Anot pašnekovo, voveraitės ypač vertinamos dėl savo naudingųjų savybių – šiuose grybuose gausu aminorūgščių, mikroelementų ir vitaminų. Pavyzdžiui, akims reikalingo vitamino A čia yra daugiau nei morkose. Taip pat – nemažai nervų sistemos funkcionavimui ir normaliam organizmo augimui svarbių B grupės vitaminų, vario, kalio ir smegenų veiklą gerinančios geležies. Voveraitės gerina ne tik organizmo funkciją, bet ir odos būklę, gydo jos ligas, malšina stresą. Taip pat – stiprina imuninę sistemą.

„Kaip ir grybų karaliumi tituluojamuose baravykuose, voveraitėse taip pat gausu skaidulų ir baltymų. Dėl visų šių priežasčių jos nuo seno laikomos vienu pagrindinių grybų, kurių paklausa dabar išlieka nemaža viso sezono metu. Prie šių grybų populiarumo prisideda ir tai, kad juos lengva gaminti ir pritaikyti naudoti pagal kiekvieno skonį. Svarbu gerai nuplauti, o toliau – tik fantazijos reikalas“, – sako V. Martusevičius.

Anot jo, iš tiesų voveraites pakanka vos pasūdyti, vėliau kiek praplauti ir jau galima mesti į salotas. Pašnekovas išduoda kelis iš savo mėgstamiausių bei ypač lengvai pagaminamų patiekalų receptų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)