Prispaustos šalčio ir sniego gausos, jos traukia arčiau žmonių gyvenamų vietų, atklysta net į miestus. Štai prieš keletą dienų kurapkos atklydo į Kėdainių miesto J. Basanavičiaus gatvėje esančio daugiabučio kiemą.

Užfiksavo atsitiktinai

J. Basanavičiaus gatvės daugiabučio gyventoja Laura Petkevičienė kurapkų pulką užfiksavo pačiame namo kieme, aikštelėje, kur gyventojai laiko savo automobilius.

L. Petkevičienės užfiksuotose nuotraukose matyti didesnis nei tuzino kurapkų pulkas, kuris aktyviai ieško maisto.

Vietos gyventojai mano, kad kurapkos čia atklydo iš priemiestinio Janušavos kaimo laukų, kur ir gyvena. Žmonėms pagailo kurapkų, jie pastatė lesyklėles, maitino laukinius paukščius.

Žinomiausias Lietuvos gamtininkas, knygų apie gamtą ir gyvūnus autorius, Aplinkos ministerijos specialistas Selemonas Paltanavičius, išgirdęs apie tai, kad Kėdainiuose kurapkos atklydo į daugiabučių kiemus, nedaugžodžiavo. Specialisto teigimu, vienintelis būdas kurapkoms išlikti – žmonių pagalba.

Reikia padėti

„Sniego sluoksnis pasidarė kritinis kurapkoms, o sninga ir toliau. Kurapkos nebepajėgia atsikasti maisto. Pastarosiomis dienomis jos ateina net į daugiabučių kiemus ieškoti maisto.

Mūsų savanorė Laura užfiksavo, kaip būrelis šių paukščių užsuko į daugiabučio kiemą. Padėkime joms išgyventi, įrenkime pagal galimybės slėptuves arba bent maisto paberkime.

Kurapkos

Tokių paukščių lesinimui turėtų būti beriami įvairūs grūdai: avižos, miežiai, kviečiai. Tinka ir javų atliekos, pelai, piktžolių sėklos, daržovių atliekos, kruopos, duonos trupiniai.

Kartu su lesalu būtina paberti smulkaus žvyro ir smėlio“, – situaciją apibūdino ir paaiškino Greta Linkė, gyvūnų gerovės tarnybos „Pifas“ darbuotoja.

Labai liūdna

Žinomiausias Lietuvos gamtininkas, knygų apie gamtą ir gyvūnus autorius, Aplinkos ministerijos specialistas Selemonas Paltanavičius, išgirdęs, kad Kėdainiuose kurapkos atklydo į daugiabučių kiemus, nedaugžodžiavo.

Specialisto teigimu, vienintelis būdas kurapkoms išlikti – žmonių pagalba.

„Tokia kurapkų žiema. Atrodo, kad jos taip ir liko pamirštos, laimėjo tik tos, kurios pačios atėjo pas žmones. Nes žmonėms eiti pas jas sunku...

Kiek jų išliks? Tikrai mažiau, nei pernykštę žiemą. Tik ar kurapkų, kaip saugomos rūšies, problema kam nors rūpės sniegams ištirpus? Palauksime, pažiūrėsime...“ – sakė Lietuvos gamtininkas.