Vyriškiui ožkos labai brangios, mat jos padeda jam išgyventi, yra papildomas pajamų šaltinis.

Atsliūkino naktį

Vyriškis, ryte nuėjęs prie netoli namų esančiame sode laikomų ožkų bandos, nustėro – ožkos buvo išsigandusios ir sušokusios ant krūvos lentų, ant ūkio padargų. Kaip pats augintojas sako, atrodė, kad ožkos patį velnią būtų išvydusios.

„Ožkytės buvo labai išsigandusios. Bandoje buvo suaugusios ožkos, vienas jaunas ožiukas ir viena jauna ožkytė. Supratau, kad čia pasidarbavo vilkai. Tai vilkai ožkytę papjovė ir nusinešė arba sudorojo vietoje, o ožiukui perkando gerklę ir paliko, jo neėmė. Jis gulėjo kruvinas sode ir viskas“, – pasakojo Macgalių kaimo gyventojas Algimantas.

Teks sušerti

Vyriškis sunkiai tvardė ašaras žurnalistams aprodydamas sodą, kuriame ir buvo papjauti ožkų jaunikliai.

„Už jauną ožiuką ir ožkytę aš mokėjau po keturiasdešimt eurų. Paprastai aš jas paauginu, nupeniu ir parduodu. Sunku šiais laikais su darbais, tai aš taip sau prisiduriu duonai. Tos ožkos yra mano pargyvenimo šaltinis. Netekau dviejų jauniklių, man tai labai didelis nuostolis“, – atsiduso Kėdainių rajono gyventojas.

Vilkas

Nuostolių nekompensuos

Algimantas susisiekė su bičiuliais medžiotojais, kurie jam paaiškino, kad vilkų padaryti nuostoliai jam nebus kompensuoti, mat ožkos nebuvo registruotos, nebuvo sutvarkyti reikalingi dokumentai.

„Jei ožkos būtų registruotos – kreipčiausi į seniūniją ir gaučiau išmoką. O dabar špygą. Nieko negausiu. Ožiuko lavoną nunešiu ir sušersiu šunims, nors tie paės. Gaila, labai gaila, bet ką padarysi, toks tas gyvenimas. Reikia gyventi toliau, juk gyvas po žeme nelysiu“, – kiek pagerėjus nuotaikai prakalbo Algimantas.

Medžiotojai medžioja

Kėdainių rajono medžiotojų ir žvejų draugijos vadovas Lionius Stanevičius sakė, kad vilkų medžioklės jau vyksta. Medžiotojas pasidžiaugė aplinkos ministro įsakymu dėl leistino sumedžioti vilkų limito padidinimo.

„Šiais metais Lietuvoje leista sumedžioti 175 vilkus. Kėdainių rajono medžiotojai jau yra sumedžioję du – vieną sumedžiojo Šventybrasčio medžiotojų klubas, o kitą – medžiotojų klubas „Apuokas“.

Noriu pabrėžti, kad stengiamės vilkus medžioti ten, kur daroma didžiausia žala gyventojams. Tikrai padažnėjo gyventojų nusiskundimai dėl vilkų, todėl mes reaguojame, turime suvaldyti jų populiaciją“, – pažymėjo medžioklės žinovas.