Valstybinių miškų urėdijos miškininkai jaunus medelius nuo elninių žvėrių bei šernų pažeidimų teps repelentais ir saugos individualiomis apsaugos priemonėmis bei tvers tvoromis, rašoma pranešime.

„Apsaugoti jaunus medelius nuo žvėrių – vienas svarbiausių miškininkų darbų rudenį. Kasmet pasodiname apie 30 milijonų vienetų medelių, ir kad jie užaugtų bei taptų sveiku medynu, turime apsaugoti nuo laukinių žvėrių. Žvėrims nukandžiojus ūglius medeliai skursta, auga kreivi, juos lengviau nustelbia kiti medžiai ir dažnai tokie medeliai žūva. Kasmet repelentais aptepama ir kitomis priemonėmis apsaugoma daugiau nei 19 tūkst. ha, o tvoromis aptveriama dar beveik 7 tūkst. ha miško želdinių plotų“, – sakė Valstybinių miškų urėdijos vadovas Valdas Kaubrė.

Kad nebūtų apgraužti ar kitaip pažeisti, medeliai dažnai yra apsaugomi repelentais. Repelentas – tai medžiaga, kuria apteptos pažeidžiamos jaunų medelių dalys (ūgliai, liemenys) atbaido žvėris savo kvapu bei skoniu: repelento sudėtyje esančios medžiagos padaro medelių žievę ir ūglius žvėrims graužti netinkamus.

Rugsėjo pabaiga ir visas spalio mėnuo – palankiausias metas miškuose esančius medelius aptepti repelentais, kadangi medžių ūglių augimas jau yra pasibaigęs, bet oro sąlygos dar tinkamos šiems darbams.
Repelento tepimo būdas priklauso nuo elninių žvėrių kiekio teritorijoje. Jei tokių gyvūnų aplink nėra daug, galima repelentu aptepti tik viršūninį medelio ūglį. Jei miške gyvūnų skaičius didesnis, būtina apsaugoti ir šoninių šakų ūglius. Repelentai dažniausiai naudojami jaunuose, žemuose spygliuočių želdiniuose. Jie tepami kasmet.

Pasodintus medelius miškininkai taip pat apsaugo individualiomis medelių apsaugomis, jomis apgaubdami medelių kamienus. Paūgėjusiam augalui tokia apsauga nebereikalinga, tad ją galima naudoti pakartotinai kitiems medeliams apsaugoti. Taip pat medelių ūgliai apsaugomi ir kitomis priemonėmis – lipnia juosta, avies vilna ir t.t.
Želdinių plotai aptveriami ir tvoromis. Tai gana brangi, tačiau efektyvi apsaugos priemonė didesniems želdinių plotams. Apsaugos būdai gali būti derinami tarpusavyje, pvz.: repelentais aptepti medeliai taip pat aptveriami apsaugine tvorele.

Švelni ir minkšta medelių kamienų žievė bei ūgliai – tikras skanumynas tokiems žvėrims kaip briedžiai, elniai, ar stirnos. Kamieno vietose, kuriose gyvūnai nulaupo žievę, susidaro žaizdos, per kurias medžiai neretai užsikrečia puviniu, vėliau tose vietose lūžta. Todėl medžių apsauga nuo elninių žvėrių daromos žalos yra vienas pagrindinių želdinių apsaugos rudens darbų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)