Apie tai kalbėjomės laidoje Delfi Tema.

„Leipalingyje supirkėjai sako, kad voveraičių atneša nedaug, nes jų šiame krašte nedaug. Kas kita turguje, kur už kilogramą sveikų baravykų prašo 10 eurų. Jei pavyktų pardavinėti tokiomis kainomis, prasigyventi jau būtų galima. Supirktuvėje jie perkami po 3,5 euro už kilogramą“, – šypsodamasis pasakoja Romas Sadauskas-Kvietkevičius.

Jis vardina ir kitas supirkimo kainas.

Baravykai 3,50 Eur

Voveraitės 4,50 Eur

Raudonviršiai 0,30 Eur

Šilbaravykiai 0,50 Eur

O Veisiejų turguje už 1 kg baravykų prašo 10 eurų. Vilniuje kaina paauga iki 18 eurų.

Dzūkas sako, kad šiandien surinkti per valandą šimtą baravykų sudėtinga, ypatingai savaitgaliais. Tačiau, tarkime, ketvirtadienį ar trečiadienį, išėjus į mišką su saule per kelias valandas galima pririnkti tris pintines baravykų. Tai maždaug 15 kg. Kiek galima surinkti grybų nėra reglamentuojama.

„Aš ne veltui užsiminiau apie pintines, nes matau, kaip miestiečiai į miškus eina su plastikiniais kibirais. Tai baisus grybų gadinimas, nes baravykai, kurie atsiduria dugne, būna prispaudžiami kitų grybų ir po pusdienio miške į namus parsinešama košė“, – patarimus dalina patyręs grybautojas.

Jis pabrėžia, kad dabar į mišką reikia neštis ne skaitymo akinius, kurie gali pagelbėti kai dygsta voveraitės, bet skirtus trumparegiams, kad matytumėte bent už 10–15 metrų.

Kitas klausimas, kuris jaudina grybautojus – laimikį rauti ar pjauti.

„Grybą pjauti ar rauti nežinau. Kadaise, sovietmečiu buvo aiškinama, jog reikia tik pjauti, kad raunant nebūtų pažeista miško paklotė. Tačiau mikologai (grybus tyrinėjantys mokslininkai) sako, jog jei raunama tvarkingai, pasukant, miško paklotei nieko blogo nenutinka“, – pasakoja S. Paltanavičius.

Jis sako, jog atvirkščiai. Nupjovus lieka koto dalis ir prasideda puvimas, galintis pasiekti ir grybieną. Pats gamtininkas prisipažįsta, kad baravykus ir kitas miško gėrybes pjauna, tačiau likusį kotą užspaudžia samanomis.

Įstatymu nėra nustatyta, kaip elgtis. Išrovus, o nenupjovus, pažeidimo nebus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)