Aplinkos ministerija skelbia, kad geologai, apskaičiavę didžiausių Lietuvos riedulių tūrį, nustatė jų svorį.

Paaiškėjo, kad Ukmergės rajone gulintis Mokas – ketvirtas pagal svorį Lietuvos akmuo. Jis sveria 260 tonų.

Rasti riedulio tūrį galima dviem būdais: mastelinio modeliavimo būdu ir pritaikius Archimedo išvestą sferos tūrio apskaičiavimo formulę. Žinant riedulio tūrį, galima sužinoti, kokia jo masė.

Didžiausias riedulys Lietuvoje – Barstyčių (Puokės) akmuo – guli Puokės kaime, Skuodo rajone. Jis sudarytas iš lauko špato, kvarco, žėručio. Ledynų atvilktas iš Skandinavijos. Akmuo įtrauktas į Lietuvos rekordų knygą. Jo masė – 512 t.

Antroje vietoje – Puntuko akmuo. Jis stūkso Anykščių šilelio kraštovaizdžio draustinyje, Dvaronių kaime. Tai – mitologinis ir istorinis paminklas, geologinis gamtos paminklas. Jo paskaičiuota masė 446 tonos.

Trečias pagal dydį – Kriaučiaus akmuo. Masyvus riedulys Kelmės rajone, Vileikių kaime. Jis guli plyname ariamame lauke, prie Kražių–Jauniškės kelio. Jo paskaičiuota masė – 356 t.

Ketvirtas pagal dydį – Mokas, gulintis Ukmergės rajone, Pabaisko seniūnijoje, netoli Sukinių kaimo.

Mokas yra valstybės saugomas geologinis gamtos paminklas ir archeologinis paminklas. Spėjama, kad šioje vietoje yra buvusi senovės lietuvių alkavietė, atnašautos aukos. Pagal naujus paskaičiuotus duomenis akmens masė – 260 t.