Apie tai diskutuojame su dzūku ir patyrusiu grybautoju Romu Sadausku-Kvietkevičumi, Valstybinės miškų urėdijos vadovu Valdu Kaubre ir gamtininku Selemonu Paltanavičiumi.

„Aš palaikau šį sprendimą. Kaip tik šį savaitgalį buvau susitikęs su bičiuliu kauniečiu, kuris turi sodybą Dzūkijoje ir jis papasakojo, kaip nakvojo savo sodyboje. Anksti ryte išgirdo balsus po langu. Jis Adomo kostiumu išbėgo į kiemą, nes aplink nėra jokių namų. Moterys, kurios po jo langais pjovė grybus, klykdamos išbėgiojo. Namų, kurie neaptverti, yra pakankamai daug. O sveiko proto, kuris sustabdytų žmones ir jie nelįstų į privačią erdvę, nepakanka. Galbūt reikalingas ne draudimas, o tiesiog susitarimas, nustatantis elgesio taisykles“, – aiškina R. Sadauskas-Kvietkevičus.

Kiti diskusijos dalyviai apie naujus draudimus kalba atsargiau.

„Kiekvienas draudimas tarsi šachmatai ir priimdami sprendimus turime galvoti apie ateitį. Gali būti, kad šis draudimas bus geras pretekstas tvorai, nes ribas reikia pažymėti. Ar mes visą Lietuvą dar kartą tversime tvoromis?“, – retoriškai klausia S. Paltanavičius.


Jis sako, kad šioje situacijoje geriausias sprendimas paprastas sveikas protas. Gamtininkas augo Suvalkijoje, prie Kazlų Rūdos girios. Ten buvo įprasta, kad nereikia eiti šalia kito žmogaus namų ir rinkti grybų. Tiesa, tada nebuvo daugybės atvažiavusių naujų gyventojų, kuriems vietinės tradicijos ir nerašyti susitarimai nieko nesako.

„Nesu draudimų šalininkas. Žmonės iš miesto, kurie prie kažkieno langų renka grybus turbūt nesidžiaugtų jei mieste prie jų langų kažkas degintųsi. Susitarti lengviau nei įstatymu apibrėžti ribas“, – sako V. Kaubrė.

S. Paltanavičius pabrėžia, kad reikia keisti patį Miško įstatymą, nes nėra apibrėžiamas miško kaip vientiso gamtinio subjekto apsauga. Dėl to atsiranda vis daugiau draudimų.

Pakeitimais siūlyta uždrausti rinkti riešutus, grybus bei uogas privačioje žemėje arčiau kaip 100 metrų nuo savininkų sodybų, nebent sklypo savininkas sutiktų. Šis draudimas būtų galiojęs grybaujant bei uogaujant ir miško, ir kitos paskirties žemėje.

Šis draudimas nebuvo įteistintas, nes balsuojant Seime pritrūko balsų. Iš naujo už teisės aktą gali būti balsuojama rudens sesijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (130)