„Šis medžių kenkėjas pavojingas mūsų miškams, ir purškimas yra vienintelis būdas stabdyti jo plitimą į sveikus medynus. Akivaizdu, kad šis būdas, naudotas ir praėjusiais metais, pasiteisino, nes pavyko išgelbėti šimtus hektarų pušynų“, – pranešime teigė urėdijos vadovas Valdas Kaubrė.

Stalų, Veisiejų, Perlojos ir Marcinkonių girininkijose purškimą pasiruošta pradėti ketvirtadienį, tačiau tai priklausys nuo oro sąlygų.

„Jeigu oro sąlygos bus tinkamos, purškimai truks kelias dienas, esant nepalankiems orams – purškimai gali būti perkelti kitai savaitei“, – rašoma pranešime.

Iš viso bus nupurkšta 3,2 tūkst. hektarų miškų, vėliau Stalų ir Marcinkonių girininkijose purškimas bus kartojamas 725 hektaruose – tuose plotuose, kur kenkėjo skaitlingumas ypač didelis.

Urėdija teigia, kad preparatas, kuriuo bus purškiami miškai, nekenksmingas kitiems vabzdžiams, bitėms, taip pat nepavojingas žmonėms, gyvūnams ir augalams.

Prieš purškiamų miško plotų ribas 100 metrų atstumu nuo kelių, keliukų, takų iš anksto bus išdėstyti užrašai, kad miškuose purškimo metu ir parą po jo lankytis draudžiama.

Tuo metu dar vėliau planuojama purkšti miškus Juodkrantės ir Nidos girininkijose, numatyta nupurkšti 2 tūkst. hektarų plotą.

Urėdijos teigimu, aviacinis purškimas skirtas apsaugoti medynus nuo kenkėjo verpiko vienuolio, kad jo vikšrai nenugraužtų pušų spyglių – tai vienintelis būdas išgelbėti medžius nuo šio kenkėjo.

Valstybinė miškų tarnyba šiemet pakartotinai vykdys purškimus ne tik Stalų, bet ir Juodkrantės girininkijose, nes verpikas vienuolis, nors ir nupurškus numatytus plotus, sudarė naujus židinius tose vietose, kur jų anksčiau nebuvo.

Viena didžiausių verpiko vienuolio invazijų Lietuvoje buvo užfiksuota prieš 25-30 metų.

Tuomet kenkėjas miškuose buvo sunaikinęs net ir po medžiais augusią žolę – verpikai vienuoliai pasižymi tuo, kad gali maitintis ir eglių spygliais, iš bado gali ėsti net lapuočių medžių lapus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)