Medžiojamųjų gyvūnų padarytos žalos žemės ūkio pasėliams, ūkiniams gyvūnams ir miškui nuostolių skaičiavimo komisija prašymo dėl vilkų padarytos žalos įvertinimo ir atlyginimo sulaukė balandžio 17 dieną.

Savivaldybės Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriaus vyr. specialistė Neringa Adomavičienė pasakojo, kad į komisiją kreipėsi Radiškių kaimo ūkininkas.

Jis pranešė, kad balandžio 16 dieną jo galvijų ūkyje vilkas papjovė ką tik atvestą veršelį.

Nors šiuo metu karantinas ir dauguma specialistų dirba nuotoliniu būdu, apžiūros per atstumą atlikti neįmanoma. Juk vietoje reikia apžiūrėti gaišenas, ieškoti vilkų pėdsakų, fotografuoti, surašyti apžiūros aktą.

Tad komisija vyko į įvykio vietą. Įsitikino kad po Radiškio apylinkes slampinėjančio pilkio būta gudraus, nes ūkininko galvijai aptverti net trijų juostų piemeniu. Vilkas vis tiek sugebėjo patekti prie grobio ir pražudė vienos dienos amžiaus veršelį.

Nuo vilkų šį pavasarį nukentėjo ir Siesikų seniūnijoje gyvenantys ūkininkai – pranešė apie rastą papjautą ožką. Tačiau N. Adomavičienė pasakojo, kad komisija šios žalos nevertino, nes žmonių ožkos yra neregistruotos, tad kompensacijos tikėtis jie negali.

Pasak gamtininkų, šiuo metu naminius galvijus puola lengvo grobio ieškantys vieniši vilkai. Tokie atvejai – pavieniai. Daugiausia pranešimų apie vilkų padarytą žalą bus vasarai įpusėjus. Tada vilkės pradeda mokyti vilkiukus medžioklės įgūdžių.

Vilkai yra saugomi gyvūnai, tad nuostolius dėl jų padarytos žalos kompensuoja Žemės ūkio ministerija.

Ukmergės rajono savivaldybės medžiojamųjų gyvūnų padarytos žalos žemės ūkio pasėliams, ūkiniams gyvūnams ir miškui nuostolių skaičiavimo komisija ministerijai teikia visus apie tokias žalas surinktus dokumentus.

Tačiau komisija vertina ir kitus žemdirbių patirtus nuostolius. Vieni iš jų – dėl kanopinių gyvūnų padarytos žalos.

Šiemet, kovo 17 dieną, toks pranešimas gautas iš Lyduokių seniūnijos. Pranešta, kad stirnos, elniai įsisuko į sodinukų ūkį ir apgraužė tujas, kitus medelius.

Balandžio 1 dieną pranešta apie dviejų seniūnijų teritorijoje esančiuose laukuose nuniokotus rapsų pasėlius. Rapsų augintojas pažymi, kad medžiojamų gyvūnų žala jo laukuose padaroma nuolatos.

Šiuos nuostolius kompensuoja medžiotojų klubai ir būreliai, kurių teritorijoje fiksuojami įvykiai, tad komisija visus surinktus dokumentus pateiks medžiotojams.