Dėl medžioklės bus šaukiamas neeilinis Aplinkos komiteto posėdis. Planuojama, kad jis įvyks vasario 25 d. 11 val. Tai konservatorės Aistės Gedvilienės iniciatyva.

Pasiaiškinti kviečiami Aplinkos apsaugos departamento, Valstybinės miškų urėdijos vadovai, urėdijos Panevėžio padalinio vadovas, Panevėžio apskrities policijos vadovas, Medžioklei vadovavęs Valstybinių miškų urėdijos Panevėžio regioninio padalinio Krekenavos girininkijos girininkas Jonas Leika.

Seimo nariai taip pat norėtų matyti ir tuos, kurie dalyvavo sausio 2-ąją vykusioje medžioklėje: Seimo Ekonomikos komiteto pirmininką socialdarbietį Rimantą Sinkevičių, buvusį europarlamentarą socialdemokratą Zigmantą Balčytį, įmonės „Grigeo“ didžiausią akcininką Gintautą Pangonį, „Biovelos“ bendraturtį Virginijų Kantauską, advokatų kontoros „Ellex Valiūnas“ įkūrėją Rolandą Valiūną, ir šūvį paleidusį Utenos rajono tarybos narį „valstietį“ Joną Slapšinską.

„Kadangi skandalai dėl komercinių medžioklių nuolat pasikartoja, kyla klausimas, ar skaidri visa sistema, kiek tokios medžioklės kainuoja valstybei ir kiekvienam medžiotojui. Norime kalbėti apie visą šių renginių reglamentavimą ir organizavimą“, – motyvus, kodėl kilo mintis kviesti žmones ir pareigūnus pokalbiui aiškina A. Gedvilienė.

Aistė Gedvilienė

Ji sako, jog daug klausimų kelia ir tai, kad V. Kantauskas pasakojo, jog instruktažo prieš medžioklę metu visi buvo informuoti apie tai, jog miške yra stumbrė su stumbriuku. Tačiau kai Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai surašinėjo protokolą, stumbriukas nebuvo paminėtas, nors tai būtų iš karto lėmę, kad J. Slapšinskui bauda ne 12,2 tūkst. eurų, bet 36,6 tūkst. eurų.

Kitas dalykas, kurį pabrėžia A. Gedvilienė – tai medžioklės lapų neviešinimas. Nors Saulius Skvernelis tikino, kad Seimo nariai gali gauti šiuos lapus. Tačiau Valstybinės urėdijos atstovai atsisakė pateikti šiuos duomenis – rėmėsi asmens duomenų apsauga.

„Mėginau įtraukti įstatymo pataisą, kad medžioklės lapai būtų pildomi elektroninėje erdvėje, tačiau nesulaukiau pataisymo. Dabar šis teisės aktas bus įtrauktas į pavasario sesijos darbų sąrašą. Kaip seksis nežinau, nes Seime daug medžiotojų. Baimė praskleisti paslapties šydą vis dar gyva“, – sako A. Gedvilienė.

Kiti politikai taip pat linkę pasiaiškinti, kas sausio pradžioje iš tiesų nutiko miške, po kurį vaikščiojo stumbrė su atžala.

„Man nesuprantamas toks faktas – V. Kantauskas paliudijo, kad prieš medžioklę jie buvo įspėti, jog medžioklės plotuose yra stumbrė su stumbriuku. Tačiau medžioklės vadovas akte apie nelaimę Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai apie stumbriuką neužsimena. Tai reiškia, kad J. Slapšinskui skiriama trigubai mažesnė bauda“, – vieną iš klausimų įvardina Simonas Gentvilas, komiteto narys.

Simonas Gentvilas

Jis pabrėžia, kad jam nesuprantama ir tai, kodėl iki šiol tylėjo Aplinkos ministerija ir Valstybinė urėdija, nors medžioklėje dalyvavo visuomenėje žinomi asmenys.

Tačiau A. Gedvilienė prisipažįsta, kad nors kviečia gana daug fizinių asmenų, ne politikų, ateiti į komiteto posėdį jie neprivalo. Tai tik geranoriškumo klausimas.

Pateikiame ištrauką iš „Delfi“ interviu su V. Kantausku.

– Prieš šią medžioklę instruktažas vyko?

– Taip. Nors visos instrukcijos tokios pat, jos visada pakartojamos, pasakomos kokios gali būti išskirtinės sąlygos, į ką galima šauti. Galbūt žmogus panašiame renginyje dalyvavo prieš metus ir niuansus primiršo.

Šios medžioklės metu per instruktažą vadovas paminėjo, kad pirmo varymo metu bus stumbras su stumbriuku. Mes matėme ir pačią ramiai vaikščiojančią stumbrę. Niekas į ją net nekreipė dėmesio, tik pasidžiaugėme, kad yra toks žvėris.

– Jei žinojote, kad medžioklės plote yra stumbrė su stumbriuku, kaip ją nušovė?

– Tai nelaimingas atsitikimas. Galbūt ne visi medžiotojai matė žvėrį. Po pirmo varymo mes susirinkome, prie manę priėjo Jonas Slapšinskas ir pasakė, kad jam nutiko nelaimė – sumedžiojo stumbrę. Pasakiau, kad turės problemų. Su vadovu sutarėme kviesti gamtos apsaugos inspektorius ir tiesiog rengti ilgesnius pietus, kad pareigūnai galėtų atvažiuoti. Pats medžiotojas mums detalių nepasakojo. Vienas iš padėjėjų jį nuvežė prie inspektorių. Mes, medžiotojai net nesupratome, kas nutiko.

– Ar gali būti teisinga versija, kad J. Slapšinskas tiesiog prisiima kito žmogaus kaltę?

– Ne. Negali būti net kalbos. Daugiau kaip pusė dalyvavusių medžiotojų jo net nepažinojo. Kam jam prisiimti svetimą kaltę? Tuo labiau, kad nuo šūvio iki supratimo, kad nutiko nelaimė, užtruko keliolika sekundžių. Net šalia stovintys medžiotojai nematė šūvio. Jie stovėjo kelių šimtų metrų atstumu vienas nuo kito miške. Šalia, tiksliau už kelių šimtų metrų, nuo J. Slapšinsko stovintis medžiotojas nufilmavo pro jį praeinančią stumbrę su stumbriuku ir ji buvo nušauta. Net filmavęs žmogus nesuprato, kas nutiko, nes šaulys buvo gan toli nuo jo.

Aš pats, kai per televiziją pamačiau nuotrauką, tik tada supratau, kad ten didelis stumbras, o ne stumbriukas. Nė vienas nepasakysime, kodėl žmogus padarė klaidą ir iššovė.

Virginijus Kantauskas

Pilną interviu galite paskaityti čia.

Naujametinėje medžioklėje „valstiečiui” Jonui Slapšinskui sumedžiojus stumbrę galiausiai paaiškėjo, kad tąkart medžioklėje kartu su juo dalyvavo daug visuomenei žinomų asmenų. Tačiau toje medžioklėje dalyvavo toli gražu ne visi garsiojo „Tauro” klubo nariai. DELFI paviešina šio klubo narių sąrašą. Jame – Lietuvos verslo ir politikos elitas.

Pašilių stumbryne nugaišo be motinos likęs stumbriukas. Jis buvo priglaustas po to, kai pasimetęs ir vienišas atklydo į vieną iš Panevėžio rajone Iciūnų kaime esančių vienkiemių. Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad jis yra nušautos stumbrės jauniklis. Tai pasitvirtinus, bauda už nušautą stumbrę išaugo iki 36,6 tūkst. eurų.

Tąkart vykusioje medžioklėje, BNS duomenimis, iš viso dalyvavo 25 asmenys. Kaip paaiškėjo, medžioklę užsakė medžiotojų klubas „Tauras”. Todėl daugiausia joje dalyvavo būtent šio klubo narių. Tiesa, J. Slapšinskas šiam klubui nepriklauso.

Legendinis Algirdo Brazausko klubas

DELFI peržiūrėjo Registrų centrui klubo pateiktus dokumentus ir juose surado klubo narių sąrašą – jame verslo ir politikos elitas. Iš viso klubas turi 20 narių. Ir visos pavardės visuomenėje gerai žinomos.

Reikia paminėti, kad šiame klube ilgus metus medžiojo buvęs Lietuvos prezidentas Algirdas Brazauskas. Apie šio klubo medžiokles jis yra pridalijęs daugybę interviu žiniasklaidai.

Ilgametis šio klubo prezidentas buvo Kazys Bobelis, miręs 2013 metais. 1992-aisiais sugrįžęs į Lietuvą, jis aktyviai dalyvavo politikoje. 1992 – 2006 metais jis buvo Seimo nariu.

Šiuo metu klubo prezidento pareigas eina Arvydas Gribulis.

Medžiotojų klubo medžioklės plotas yra Lietuvai svarbiose Kernavės apylinkėse. Prieš Lietuvai atgaunant nepriklausomybę šioje teritorijoje medžiojo sovietinė nomeklatūra. Tai buvo komunistų partijos šulų pamėgta medžioklės vieta. Būtent čia buvo spendžiami nomeklatūrai svarbūs klausimai, turėję didelės įtakos visiems tuometinės visuomenės sluoksniams.

Kernavės kultūrinis rezervatas

Po nepriklausomybės šis medžioklės plotas perėjo į buvusios sovietinės nomeklatūros rankas. Tiesa, į klubą yra įstoję ir niekada komunistų partijai nepriklausiusių medžiotojų. Dabar čia medžioja tiek sovietiniai veikėjai, tiek jau nepriklausomoje Lietuvoje iškilę žmonės.

Registrų centre DELFI surado pilną klubo narių sąrašą. Iš viso jame – 20 asmenų:

1. Stanislovas Batkovkis. Jis yra Lietuvoje gerai žinomas verslininkas, UAB „B.a.t.-Servisas” vadovas. Taip pat jis yra akcininkas ir vadovas šių dviejų įmonių: „Kenfi” ir UAB „Čiurlionio estetinės dermatologijos klinika”.

2. Bronius Bradauskas. Seimo narys, išrinktas pagal Lietuvos socialdemokratų partijos sąrašą. Jis ilgus metus buvo Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininkas. Šiuose plotuose jis kartu medžiodavo su A. Brazausku.

3. Stasys Brundza. Buvęs lenktynininkas, kolekcionierius. 2012 metais su „Drąsos kelio“ sąrašu pateko į Seimą. 2007–2008 m. ministro pirmininko Gedimino Kirkilo visuomeninis konsultantas saugaus eismo klausimais.

4. Juozapas Budrikis. Verslininkas, UAB „Juozapas pas žurnalistus" vadovas.

5. Steponas Jonušas.

6. Antanas Matuiza. Internete nurodoma, kad jis yra verslininkas, buvęs „EMSI” vadovas ir esamas akcininkas.

7. Algirdas Usonis. Lietuvos, JAV ir Izraelio „Vaisingumo klinikos" vadovas ir akcininkas. Jis yra A. Brazausko žentas, su buvusiu prezidentu medžiojęs net Afrikoje.

8. Arvydas Gribulis. Verslininkas, UAB „Fegda" valdybos narys.

Ivanas Paleičikas

9. Ivanas Paleičikas. UAB „Vaizga” akcininkas ir UAB „Spectator NT” vadovas. 2019 metais Delfi sudarytame turtingiausių verslininkų sąraše jis užima 21 vietą. Jo valdomas turtas siekia 112 milijonų eurų.

10. Virginijus Kantauskas. Verslininkas, „Biovela Group“ bendraturtis. Turtingiausių verslininkų sąraše – 319 vietoje. Jo turtas įvertintas 4 milijonais eurų.

11. Alfonsas Macaitis. Internete jis pristatomas taip: Lietuvos komjaunimo, politinis bei visuomenės veikėjas. Nuo 2001 m. Lietuvos socialdemokratų partijos Vilniaus skyriaus narys, LSDP tarybos narys, prezidiumo narys. 2004 metais politikas išrinktas į Seimą ir jam buvo patikėtos Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininko pareigos.

12. Zigmas Povilas Balčytis. Lietuvos socialdemokratų partijos narys, buvęs Europos parlamento narys ir buvęs finansų ministras.

13. Antanas Zenonas Kaminskas. Su socialdemokratais nesėkmingai yra bandęs kandidatuoti į Europos parlamentą. Yra ėjęs ekonomikos ministro pareigas. Ministro Pirmininko potvarkiu buvo paskirtas Ministro Pirmininko vyriausiuoju patarėju, 2002 m. - Vyriausybės kancleriu.

14. Gediminas Tursa. Verslininkas, UAB „OPPORTUNITY DEVELOPMENT INSTITUTE" vadovas.

Darius Nedzinskas

15. Darius Nedzinskas. Verslininkas, „Danhaus LT” direktorius. Buvęs „Vilniaus prekybos“ akcininkas bei draudimo bendrovės „Lietuvos draudimas“ valdybos narys.

16. Audrius Kantauskas. „Biovela group” vadovas.

17. Darius Matuiza. Verslininkas, UAB „Atliekų tvarkymo tarnyba", UAB „Varkoma" vadovas.

18. Gediminas Gribulis. Verslininkas, tiltų statybos uždarosios akcinės bendrovės „Tilsta" vadovas.

19. Gintautas Kūlokas. Verslininkas, UAB „Fatalitas" vadovas.

Rimantas Sinkevičius

20. Rimantas Sinkevičius. Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas, Lietuvos socialdemokratų darbo partijos narys.

Kas dalyvavo medžioklėje?

Aplinkosaugininkai, Valstybinės miškų urėdijos ir Aplinkos ministerijos darbuotojai iki šiol nėra paviešinę skandalingosios medžioklės lapo. Tačiau akivaizdu, kad visi šio klubo nariai medžioklėje nedalyvavo.

BNS žiniomis, medžioklėje, kai buvo nušauta stumbro patelė, dalyvavo Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas socialdarbietis R. Sinkevičius, buvęs europarlamentaras socialdemokratas Z. Balčytis, buvęs Seimo narys kooperatyvo „Agroaves group“ vadovas Jonas Jagminas, įmonės „Grigeo“ didžiausias akcininkas Gintautas Pangonis, „Biovelos“ bendraturtis V. Kantauskas, advokatų kontoros „Ellex Valiūnas“ įkūrėjas Rolandas Valiūnas, kelių tiesimo įmonės „Fegda“ vienas akcininkų A. Gribulis, žemės ūkio technika prekiaujančios bendrovės „Dojus Agro“ vadovas Pranas Dailidė, verslininkas D. Nedzinskas, Vaisingumo klinikos vadovas A. Usonis, Danijos verslininkas Ole Garsdal su sūnumi, buvęs parlamentaras ir buvęs sostinės vicemeras Jonas Pinskus bei kiti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (222)