Milžiniški gražuoliai besniegį viduržiemį džiaugiasi maudynėmis pelkėje ir klajoja miško takeliais.

Kaip rašoma visuotinėje Lietuvos enciklopedijoje, taurùsis élnias (Cervus elaphus), elninių (Cervidae) šeimos poranagis žinduolis. Paplitęs Europoje, Azijoje, Šiaurės Afrikoje ir Šiaurės Amerikoje. Apie 10 porūšių (kartais Šiaurės Amerikos vapitis, iziubris ir kiti Tolimųjų Rytų porūšiai skiriami į rūšį – Cervus canadensis). Gyvena miškuose, stepėse, kalnuose (iki 5000 m).

Kūnas grakštus, tvirtas, 127–140 cm aukščio. Patinai 175–260 cm ilgio, 160–240 kg masės, patelės 160–210 cm, 160–170 kg; didžiausi yra gyvenantys Šiaurės Amerikoje (468–544 kg) ir Karpatuose (iki 500 kg) taurieji elniai. Kailis rausvai rudas, žiemą – pilkesnių atspalvių, tankesnis, plaukai dvigubai ilgesni, patinams susiformuoja karčiai. Uodega trumpa, aplink ją šviesi dėmė, vadinamasis veidrodėlis. Patinai turi ragus (Europos tauriųjų elnių ragai iki 120 cm ilgio, 10–12 kg masės, iki 20 ar daugiau šakų), juos meta kasmet (balandžio–gegužės mėnesiais). Patinai dažniausiai gyvena atskirai, patelės su jaunikliais (nedidelėmis grupelėmis).

Minta žoliniais augalais, medžių, krūmų lapais, ūgliais, žieve, vaisiais, gilėmis. Patinai rudenį sudaro haremus, riaumoja, kovoja dėl patelių. Nėštumas 240–262 d., veda 1, rečiau 2 dėmėtus, apie 15 kg jauniklius. Subręsta 2–3 m., gyvena iki 15 (nelaisvėje iki 27) metų.

Kryžminasi su dėmėtuoju elniu. Aklimatizuotas Australijoje, Naujojoje Zelandijoje, Argentinoje, Čilėje. Daugelyje šalių veisiami aptvaruose.

Lietuvoje gausesni šiaurėje, 2012 buvo apie 25 500, 2019 – 55 250 tauriųjų elnių.

Per metus Europoje sumedžioja virš 20 tūkst. šių gyvūnų.