Lietuvoje medžiotojai limitą jau išnaudojo, tad susumavus Aplinkos ministerijos pateikiamus rezultatus galima pasakyti, kad Kėdainių rajone šių metų vilkų medžioklės sezoną buvo nušauti 5 pilkiai.

Įvertina situaciją

Aplinkos ministerija vilkų medžioklės limitą nustato įvertinusi vilkų apskaitos rezultatus, visus metus renkamus duomenis apie vilkus ir mokslinius tyrimus. Vilkų apskaitą atlieka medžiotojai, o analizuoja ir apibendrina Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos specialistai. Visus metus registruojamus pranešimus apie pastebėtus vilkus ar jų veiklos žymes, taip pat ir papjautus gyvulius, pateikia visuomenė.

Tikisi pratęsimo

Kėdainių medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininkas Lionius Stanevičius tikisi, kad dar šiemet vilkų medžioklės kvota bus padidinta. Pasak pirmininko, medžiotojai labai dažnai pastebi vienišus, nuo gaujos atsiskyrusius vilkus, kurie yra patys pavojingiausi, mat jie po truputį praranda baimės jausmą ir eina vis arčiau žmogaus.

Užkietėjusio medžioklės specialisto teigimu, Kėdainių rajone praėjusių metų pavasarį buvo suskaičiuota apie 50 vilkų. Tačiau atsivedus jauniklius jų skaičius galėjo patrigubėti. Ne vienas medžiotojas yra teigęs, kad Kėdainiuose vilkų populiacija yra bene didžiausia visoje Lietuvoje.

Sumedžioti nelengva

L. Stanevičius pažymėjo, kad sumedžioti vilką tokiomis gamtos sąlygomis, kokios yra dabar, labai sunku.

„Visi Kėdainių rajone sumedžioti vilkai buvo nušauti tykojant. Nė vienas jų nesumedžiotas varyminėje medžioklėje. Vilkų medžioklės išties nelengvos, nes gamta šiemet kaip niekad nedėkinga. Blogiausia, kad nėra sniego, kad aukšti pernykščiai žolynai. Tikros žiemos nebuvo visiškai“, – nuogąstavo L. Stanevičius.

Vilkai – problema

Rajono spaudoje praėjusių metų vasaros pabaigoje ir rudenį vos ne kas savaitę mirgėjo po straipsnį apie vilkus. Tai šie plėšrūnai buvo kažkur pastebėti, tai ką nors užpuolė, tai buvo sumedžioti. Kėdainių rajone išvysti vilką nebėra jokia naujiena. Vilkus jau mato ne tik medžiotojai, bet ir paprasti žmonės. Naktimis vilkų gaujos nieko nesibaimindamos ėjo į sodybų kiemus.

„Baisu. Perkąsti kaklai, išėsti viduriai. Gyvuliai sudraskyti, išmėsinėti sodybos kieme. Nuo namo jie buvo apie 30 metrų atstumu. Lauke buvo keli šuneliai, tačiau šie net nesulojo. Matyt, sulindo į būdas ir tylėjo. Vilkai darbavosi pačiame kieme, tai mus labiausiai ir neramina. Mes gyvename vienkiemyje, todėl tikrai labai baisu. Pirmą kartą vilkai atėjo į sodybą, nors čia gyvename jau beveik du dešimtmečius“, – pasakojo nuo vilkų nekentėjusi Šulaičių kaimo gyventoja Diana Jankauskaitė.

Kreipėsi net seniūnai

Į vietos gyventojus kreipėsi ir Kėdainių rajono seniūnai, kurie ragino nelaikyti gyvulių nuošaliose vietose, juos uždaryti į tvartus.

„Vaizdai baisūs. Dar labai baisu, kad viskas vyksta visai šalia gyvenamojo namo. Gaila gyvulių, tad raginu žmones nuo šiol vesti nakčiai savo gyvulius į tvartus. Tik taip juos galite apsaugoti.

Gaila, bet nukentėjusi šeima jokių išmokų negaus, mat jų gyvuliai nebuvo deklaruoti. Jei būtų deklaruoti, galėtų kreiptis į seniūniją, užpildyti prašymą ir jiems būtų išmokėta kompensacija“, – pažymėjo Krakių seniūnas Ernestas Barčas.

Išgąsdino į mokyklą einančius vaikus

Visoje Lietuvoje plačiai nuskambėjo atvejis, kuomet praradę baimės jausmą vilkai ėjo vis arčiau žmonių. Kartą vilkai išgąsdino į mokyklą ėjusius mokinius. Pilkiai buvo pastebėti Krakių seniūnijos Pašušvio krašte. Į mokyklą ėję vaikai vilkus išvydo visai netoliese, vaikai juos netgi nufotografavo telefone esančiomis kameromis. Vaikai labai išsigando netoliese išvydę šiuos plėšrius ir neregėtai išdrąsėjusius gyvūnus.

Kas nori pasimėgauti šio žvėries vaizdais, gali pasižiūrėti, kaip atrodo Karšuvos girioje nufilmuota aštuonių vilkų gauja.

Pastebi pakitimus

Ne vieną kartą „Rinkos aikštės“ kalbinti medžioklės žinovai patvirtino, jog vilkų gyvenime pastebėta pakitimų – vilkai tampa vis drąsesni ir eina arčiau žmogaus. Miškuose beveik nebelikus šernų, vilkai masiškai medžioja stirnas. Jie taip pat nevengia ir lengvesnio grobio – besiganančių veršiukų, ožkų ar avių. Lauke pririšti gyvuliai vilkams yra labai lengvas grobis. Jie eina artyn sodybų visai nesibaimindami žmogaus.

Medžiotojai sako, kad vilkų pouliacija mūsų krašte labai padidėjo. Jų teigimu, ją būtina reguliuoti, siekiant išvengti žmogaus iš šio plėšrūno susidūrimo.