Nuo gruodžio 1 d. iki 30 d. paraiškas galima teikti pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos (KPP) priemonės „Techninė pagalba“ veiklos sritį „Lietuvos kaimo tinklas“.

Šiam paraiškų teikimo etapui skirta 200 000 eurų paramos. Lėšos skiriamos iš Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai ir valstybės biudžeto.

Virtualūs turai po kaimą

COVID-19 pandemija stipriai pakoregavo mūsų gyvenimą, kartu paskatino ieškoti naujų bendradarbiavimo ir veiklos būdų bei priemonių. Tam, kad būtų tęsiama LKT veikla, siūloma pasitelkti elektronines komunikacijos priemones. Gavus paramą tokias priemones įgyvendinti skirtiems projektams, bus galima virtualiai pasimokyti, perteikti patirtį ir net pakeliauti.

Pagal minėtą 2014–2020 m. KPP veiklos sritį parama skiriama šioms LKT narių komunikacijos projektų elektroninėms komunikacijos priemonėms įgyvendinti:

internetiniams seminarams (suorganizuoti iki 10 seminarų skirtingomis temomis, kai juose dalyvauja ne mažiau kaip 15 unikalių klausytojų);

komunikacijai internetiniuose socialiniuose tinkluose („Facebook“, „Instagram“) ir kituose interneto šaltiniuose (internetiniuose žemėlapiuose), skatinant aktyvesnį dalyvavimą kaimo plėtros procesuose (socialiniuose tinkluose būtina paskelbti ne mažiau kaip 15 pranešimų per vieną veiklos mėnesį);

virtualiems gerųjų kaimo plėtros pavyzdžių turams, skirtiems vaizdžiai ir patraukliai reprezentuoti gerąjį kaimo plėtros pavyzdį, taip gerinant kaimo įvaizdį ir šviečiant visuomenę;

audiovizualinei produkcijai, pavyzdžiui, filmukams, laidoms, interviu, virtualios realybės (VR) akiniams skirtiems įrašams.

„Labai tikimės, kad pavyks sulaukti įdomių projektų. Ypač būtų įdomūs tokie projektai, kuriuose būtų siūloma virtualiai pakeliauti ir susipažinti su gerąja kaimo plėtros patirtimi. Viliamės, kad atsiras pareiškėjų, kurie bandys tokius turus organizuoti po pavyzdinius ūkius arba pademonstruoti pavyzdines technologijas. Tokiu būdu norime paskatinti potencialius paramos gavėjus susipažinti ir būti įkvėptiems kitų projektų gerąja patirtimi. Tai būtų ir išliekamoji vertė“, – sakė Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) 3-iojo Europos Sąjungos paramos skyriaus vedėja Jurgita Pugačiauskaitė-Butrimienė.

Ji teigė, kad tokią idėją pasiūlė vienas iš LKT narių. Ją išvysčius ir su LKT nariais pasitikrinus jau išplėtotą koncepciją, buvo sulaukta pritarimo. „Teliko visą tai įvilkti į teisinį rūbą“, – kalbėjo ŽŪM atstovė.

Mingės kaimas

Kas gali prašyti paramos?

Paraiškas gali teikti nacionaliniu lygiu veikiantis LKT narys, pavyzdžiui, nacionalinė šakinė ar konkrečios veiklos dalyvius vienijanti organizacija, kitos institucijos, įstaigos ir nevyriausybinės organizacijos, veikiančios visos šalies lygmeniu. LKT narių sąrašas skelbiamas LKT svetainės skyriuje „Nariai“.

Svarbi detalė – LKT nariams, veikiantiems vietos lygmeniu kaimo vietovėje (pavyzdžiui, kaimo bendruomenė, kita nevyriausybinė organizacija, viešoji įstaiga, veikianti vietos lygmeniu), parama nebus teikiama.

Kompensuojama iki 90 proc. komunikacijos projekto išlaidų

Paramos dydis priklauso nuo projekte numatomų įgyvendinti komunikacijos priemonių. Didžiausia paramos suma (įskaitant PVM) rengiant internetinius seminarus yra iki 2 500 eurų – iki 250 eurų vienam internetiniam seminarui, maksimalus internetinių seminarų skaičius yra iki 10.

Didžiausia paramos suma komunikacijai internetiniuose socialiniuose tinkluose ir kituose interneto šaltiniuose – iki 500 eurų vienam veiklos mėnesiui. Paraiškoje nurodoma veiklų įgyvendinimo trukmė pagal priemonę privalo būti pateikiama mėnesių tikslumu ir negali būti trumpesnė kaip 12 mėnesių. Didžiausia paramos suma pagal priemonę apskaičiuojama proporcingai pagal paraiškoje nurodytą priemonės įgyvendinimo trukmę.

Virtualiems gerųjų kaimo plėtros pavyzdžių turams didžiausia paramos suma – iki 5 000 eurų, o audiovizualinei produkcijai – iki 15 000 eurų.

Iš viso (nepriklausomai nuo pasirenkamų komunikacijos priemonių skaičiaus) projektas negali viršyti 20 000 Eur. Projektui įgyvendinti kompensuojama iki 90 proc. tinkamų finansuoti išlaidų.

Tikimasi, kad pareiškėjai įvertins inovatyvumą

J. Pugačiauskaitė-Butrimienė pabrėžė, kad kvietimas teikti paraiškas elektroninėms komunikacijos priemonėms įgyvendinti yra naujovė.

„Kadangi tai yra naujas sumanymas, gali būti ir tam tikrų rizikų. Taisyklėse esame numatę nemažai projektų įgyvendinimo kontrolės saugiklių, o jeigu toliau matysime, kad jų reikia daugiau, taip ir darysime. Bet kokiu atveju tikimės, kad pareiškėjai bus sąmoningi, sąžiningi ir įvertins bendrą naudą didinant virtualios komunikacijos apie kaimo plėtrą kiekį ir kokybę“, – teigė ŽŪM atstovė.

Įvertinus pareiškėjų susidomėjimą ir aktyvumą bei rezultatus, bus galima vertinti, ar tokios priemonės pasiteisino. „Aišku, nėra nieko geriau už gyvą bendravimą, bet esant tokioms aplinkybėms, elektroninės komunikacijos priemonės sudaro galimybes bendrauti, dalintis gerąja patirtimi, mokytis. Panašu, kad tokio pobūdžio komunikacijos poreikis tik augs. Jei tai pasiteisins, ateityje bus galima ieškoti tinkamo balanso tarp gyvo ir virtualaus bendravimo“, – sakė ŽŪM 3-iojo Europos Sąjungos paramos skyriaus vedėja.

Kaip teikti paraiškas?

Paraiškos priimamos Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) teritoriniuose paramos administravimo padaliniuose. Dėl šalyje paskelbto karantino paraiškas galima teikti ir elektroniniu būdu per specialiai tam skirtą ŽŪMIS informacinę sistemą arba siunčiant popierines paraiškas NMA registruotu paštu, per kurjerį ar paliekant „paraiškų dėžutėse“, kurios įrengtos visuose NMA teritoriniuose paramos administravimo skyriuose, jų darbo laiku.

Primenama, jog paraiškos per „paraiškų dėžutes“ priimamos 2 darbo dienomis trumpiau, nei nustatyta paramos paraiškų priėmimo data.

Taip pat paraiškas, pasirašytas saugiu elektroniniu parašu, galima siųsti NMA elektroniniu paštu info@nma.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)