Lietuvoje dvarų netrūksta ir kiekvienas jų turi savo išskirtinumą: vieni žavi įspūdinga architektūra, kiti įdomiomis istorijomis. O štai Palukščio dvaras ypatingas ne tik sena istorija – rašytiniuose šaltiniuose minimas dar 16-ame amžiuje, bet ir yra vienas iš nedaugelio medinių dvarų Lietuvoje. Dvaro sodyba keliavo iš rankų į rankas, o šiandien jos šeimininkai – Jūratė ir Vytautas Šegždai, kurie ne tik puoselėja istorinę vertę turintį dvarą, bet ir sėkmingai ūkininkauja.

Laidoje pora papasakos, kad savo gyvenimo su ūkiu daug metų nesiejo, bet likimas pasisuko kitaip. Sugriuvus kolūkiams pora ieškojo būdų kaip išmaitinti šeimą ir bandė parduoti įvairią produkciją turguje. Jūratė prisimena, kad į turgų veždavo viską: gėles, paukščius, įvairias daržoves ar net lapes. Ir tik po daugybės bandymų atrado, kad parduodant mėsą pavyksta uždirbti daugiausiai. Todėl tuo ir pradėjo verstis.

Jūratė ir Vytautas neslepia, kad teko daug ir sunkiai dirbti, tačiau tą darė dėl šeimos. Pora džiaugiasi, kad užaugino sėkmingus septynis vaikus ir sukūrė ūkį, kurį šiandien sudaro net 300 hektarų ploto, 100 karvių, pusę tūkstančio avių ir šimtmečio istoriją menantis dvaras. Ūkininkai neslepia, kad buvo visko, tačiau kartu šeima skaičiuoja jau 44-erius metus. Laidos vedėjai paklausus, kokia sėkmingos šeimos paslaptis, Jūratė pasidalino mintimi, kuria vadovaujasi jau daug metų.

„Mano močiutė sakydavo: išsiskirti gali daug kartų, bet sugebėti gyventi kartu yra menas“, – sakė Jūratė.

Iš Palukščio kaimo „Misija ūkis“ persikels į Krivėnus, esančius Kauno rajone. Čia laidos komanda svečiavosi Galminų ūkyje, kurį aprodė Regina Galminaitė-Bernatonienė. Regina užaugo ūkininkų šeimoje ir nuo mažų dienų padėjo su ūkio darbais, tad meilę ūkiui moteris atrado tėvų dėka. Ūkininkė papasakos, kad įdomiausi darbai jai buvo susiję su gyvūnais, kurių per daugelį ūkininkavimo metų šeima augino ne vieną dešimtį.

Šiandien kartu su šeima moteris valdo sėkmingą 150 hektarų ploto ūkį Kauno rajone. Atsakingas ir darbštus šeimos darbas neliko nepastebėtas ir 2020 m. Krivėnų kaimo ūkininkai laimėjo garbingą 2-ąją vietą metų ūkio rinkimuose.

Kauno rajone ūkiai užima daugiau nei puse rajono teritorijos: 2022 m. čia buvo registruota 3011 žemės ūkio valdų ir 2400 ūkininkų ūkių. O ir ūkių įvairovės Kauno rajone netrūksta: čia galima rasti žuvininkystės, uogų augintojų, ekologinių ūkių ir daug kitų, tačiau vieni populiariausių išlieka mišrūs: augalininkystės ir gyvulininkystės. Būtent toks ir yra Reginos šeimos ūkis. Moteris laidoje pasakos, kad Kauno rajone ūkininkauti gera ir lengva.

„Kauno rajonas garsėja tuo, kad bendradarbiauja su ūkininkais. Jie daug dėmesio skiria ūkiams, yra supratimas iš savivaldybės, kada reikia padėti ūkininkams. Pavyzdžiui jie patys inicijuodavo, kad ūkininkai būtų atleisti nuo žemės mokesčio. Tas supratingumas ir yra bendradarbiavimo pagrindas“, – pasakojo Regina.

Apie Palukščio dvaro istoriją ir įdomiausias erdves, Šegždų istoriją ir sėkmingą Galminų ūkį žiūrėkite „Misija ūkis“ laidoje, Delfi TV portale.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją