Vilkaviškio rajone, Gižų kaime, įsikūręs Maksvyčių ūkis turi kuo pasigirti: ilgametė patirtis, 1800 hektarų teritorija ir įspūdinga naujausia technika. Tomas Maksvytis, ūkininkaujantis jau nuo vaikystės, pasidalins savo istorija ir kasdieniais iššūkiais, rašoma pranešime.

Tomas jau nuo aštuoniolikos metų ūkio darbus derino su inžinerijos studijomis. Įgytos žinios padėjo ir dirbant žemę, auginant javus, o pastaraisiais metais ir auginant vištas. Vyras papasakojo, kad pagrindinis iššūkis su kuriuo susiduria ūkininkaujant – gamta, kurios nuspėti negali, bet kada gali įvykti nenumatytos šalnos ar liūtys, kurios kenkia derliui.

„Mes juokaujam, kad tik trisdešimt procentų priklauso nuo mūsų, o visa kita – kaip iš viršaus nuleis“, – juokiasi Tomas.

Sėkmingas ūkininkas neslepia, kad prie Maksvyčių ūkio sėkmės daug prisideda nauja ir tinkamai parinkta technika. Nauji įrenginiai padeda sutaupyti laiko, palengvina darbą ir užtikrina gausesnį derlių. Laidoje, ūkininkas pademonstruos ir naujausią savo pirkinį – trisdešimt šešių metrų purkštuvą, įsigytą iš įmonės „Audrokesta“, kuri siūlo tiek naudotą, tiek naujausią techniką, skirtą žemės ūkiui.

Televizijos žiūrovai išvys ir kitą jauną ūkininką – Nojų Steponaitį. Pieno ūkį puoselėjantis vyras teigia, kad ir iš šios srities pragyventi galima, o 2022-iais Nojus buvo apdovanotas kaip geriausias Kauno rajono jaunasis ūkininkas.

Nusprendęs ūkininkauti Nojus lengviausio kelio nesirinko. Nors daugelis jaunų ūkininkų renkasi dirbti su augalininkyste, jauno ūkininko šeima pasirinko mišraus ūkio vystymą: auginti pieninius gyvulius ir vienmečius augalus. Šiandien Nojaus valdomam ūkiui priklauso daugiau nei 100 galvijų ir daugiau nei 150 hektarų dirbamos žemės, kurioje ūkininkas augina pašarines žoles, kviečius ir rapsus.

Nojui labai daug padeda tėtis, kuris nestokoja patarimų, nes darbe iššūkių tikrai netrūksta. Vieni didžiausių – technika ir oro sąlygos. Nepaisant to, Nojus stebina paprastumu ir mokėjimu pasidžiaugti mažais dalykais. Vaikinui užtenka paprastų pramogų: trumpam išvažiuoti į miestą ir pakeisti aplinką. Ir nors ūkininkavimas reikalauja daug laiko ir pastangų, o dirbti dažnai reikia ir savaitgaliais, vaikinui tai teikia džiaugsmą.

„Darbas man ir yra laisvalaikis, man malonu kiekvieną dieną, todėl nejaučiu didelio nuovargio ir nesvarbu kokia tai savaitės diena“, – teigia Nojus.

Apie jaunųjų ūkininkų pasiekimus, kasdienybę ir galėjote matyt sekmadienį 9 val. ryte, DELFI TV portale. Įrašas išlieka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją