Buvo naudojamas kaip valiuta

Medus užima itin didelę ir netgi sakralią dalį Lietuvos kultūroje – apie jį kuriamos dainos, poezija, švenčiamos medaus kopinėjimo šventės, su juo siejama mitologija bei tautosaka.

Medus vadinamas valgomuoju auksu, kadangi jis buvo naudojamas medicinoje, kulinarijoje ir netgi kaip valiuta.

Manoma, kad iki XV a. medus buvo beveik vienintelis saldinimo būdas, kadangi cukrus Lietuvą pasiekė tik minėtuoju laikotarpiu ir buvo naudojamas itin saikingai.

Iki cukraus atvežimo medus užėmė itin svarbią vietą konditerijoje. Populiariausias iš medaus gaminamas gaminys LDK laikais buvo alkoholinis gėrimas midus, Vilniuje gyvavo midaus darykla, o kiekvienas didikas savo dvare turėjo midaus virėją. Kitas medaus patiekalas, kuriuo mėgaudavosi didikai, mums puikiai žinomas, agurkas su medumi.

Manoma, kad šį desertą sugalvojo Kunigaikštis Jogaila. Taip pat LDK laikais Lietuva išsiskyrė savo ypatinguoju varškės sūriu, kuris, manoma, taip pat buvo skanaujamas su medumi. Šis patiekalas Lietuvoje populiarus ir šiandien.

Medus Vilniuje

Medus – ne tik desertams

Šiomis dienomis mityboje įprasti produktai vis dažniau keičiame sveikesnėmis alternatyvomis.

Mitybos specialistai įspėja, jog didelis cukraus kiekis nėra naudingas kūnui, tad ieškantys sveikų alternatyvų dažnai cukrų ima keisti medumi.

Medus išties itin vertingas, jame gausu uždegimą slopinančių medžiagų, kurios padeda kovoti su peršalimu. Svarbu paminėti, kad karštoje arbatoje ištirpintas medus praranda savo gerąsias savybes. Meduje taip pat gausu antioksidantų, kurie gali padėti išvengti širdies ir kraujagyslių ligų. Tačiau norėčiau atkreipti dėmesį, jog pakeitus cukrų medumi nereiškia, kad jį galėsite kabinti šaukštais.

Medus

Meduje taip pat gausu cukraus, tad į jo vartojimą turite žiūrėti atsakingai ir nepersistengti. Nors medus yra neatsiejamas skanėstų elementas, jo panaudojimas šiandien yra kur kas platesnis nei LDK laikais.

Medus naudojamas mėsos, žuvies marinatams, salotų padažams gaminti ar netgi kaip padažas prie įvairių sūrių. Susimaišiusios kultūros padėjo mums pasileisti į gastronomijos keliones ir nebijoti tarpusavyje maišyti rūgščių, aštrių ir saldžių skonių.

Medaus glazūra puikiai tinka mėsos marinavimui, o alyvuogių aliejus su citrinos sultimis ir garstyčiomis, žolelėmis bei medumi gali būti ne tik marinatas lašišai, bet ir gardus padažas salotoms. Medaus, garstyčių ir majonezo padažas – puikiai tinka prie grilio patiekalų. Medus vis dažniau naudojamas ir kaip pagardas sūrių lentoje, ir kalbame ne tik apie varškės sūrį, bet įvairius pelėsinius, kietuosius, ožkos sūrius.