Tikrintojai lankėsi ne vienoje turgavietėje ir pažeidimų rado ne vieną.

„Nustatėme, kad ne visi laikosi reikalavimų, ką nurodyti etiketėse. Pavyzdžiui, kai kur nenurodoma kilmės šalis ar kokybės klasė. Rasta bulvių, kur nenurodyta veislė“, – pasakoja Jurgita Sargiūnienė, maisto tikrintoja.

Tikrintojai ant prekystalių rado ir valgyti jau netinkamų produktų – su puvinio požymiais, nekokybiškais. Rasta padžiūvusių ir apgedusių citrinų.

Pirkėjai taip pat pastebi, kad pardavėjai mėgsta pagudrauti. Tai daugiau nutinka su uogomis.

„Parsineši namo, maistas kelias valandas pabūna ir pastebi, jog uogos pradeda gesti“, – sako kita pirkėja.

Ūkininkai tikina, kad taip nutinka ne dėl piktos valios, o dėl oro. Labai daug lietaus ir derlius skęsta vandenyje, įsimeta puvinys. Geresnė kokybė tik derliaus, kuris auginamas šiltnamiuose.

„Lietuviškų braškių dar neperka, per brangu. Braškės po 5 eurus už kilogramą, krapų ryšulėlis 50 centų“, – kainas vardina pardavėjas.

Pirkėjai taip pat sako, kad teko atsisakyti dalies įprastų uogų, nes „braškės ir šviežios bulvės jau kainuoja beveik tiek pat“. Be to, turguje brangiau nei parduotuvėje.

„Perkant reikia atkreipti dėmesį, kad nebūtų perteklinės drėgmės, jie nebūtų pažeisti kenkėjų, žemėt“, – aiškina J. Sargiūnienė.