Ji kartu su vyru, abu miestiečiai, tiesiog pirko sodybą. Ją renovavę nusprendė, kad reikia kažką veikti ir toliau, nes buitis jau buvo sutvarkyta. Pirma mintis buvo auginti šilauoges, tačiau iki sodybos nėra normalaus privažiavimo, reikėjo keisti dirvą. Šilauogių auginimas ir priežūra buvo komplikuoti. Pasirinko melsvauogį sausmedį, nors prieš įveisiant plantaciją namų darbų atlikti reikėjo daug. Skaičiavo paprastai – sodino tokį plotą, kad, krūmams subrendus, galėtų pakrauti pilną vilkiką derliaus, nes kitaip eksporto rinkoms nebūsi įdomus.

„Mūsų ūkis 2,7 ha ir auga tik sausmedis. Tai gana didelė plantacija, Uogų kiekvienas krūmas užaugina apie 3 kg. Reikalinga pagalba. Per darbų įkarštį mes su vyru keliamės šeštą ir einame miegoti ketvirtą ryto. Mūsų naktis būna labai trumpa, nes uogas reikia išrūšiuoti ir sutvarkyti“, – pasakoja R. Dereškevičienė,

Sausmedis pati ankstyviausia uoga – sezonas prasideda birželį ir tęsiasi mėnesį.

Kalbant apie grąžą, ji nebus greita. Tik 5-6 metais užderės derlius, kurį jau galima parduoti. Per tą laiką reikia kito darbo, kad išlaikytum ūkį ir šeimą.

„Uoga mane sužavėjo tuo, kad tai nėra reiklus augalas, nereikia specialios dirvos, nebijo šalnų. Tai labai svarbu, nes dauguma mūsų uogininkų nukenčia nuo šalnų. Be to, tai labai vertinga maistinė uoga. Anksčiau jos buvo karčios ir žmonės galvoja, kad tai rūgšti ir karti uoga. Dabar išvestos naujos saldžios uogos, kurios nebyra nuo krūmų. Tinkama šaldyti, nes atšildyti nesubliūkšta kaip kitos uogos“, – aiškina R. Dereškevičienė ir sako, kad pagrindinis iššūkis apsauga nuo žvėrių.

Tačiau netrūksta ir kitų iššūkių. Reikia technikos, būtini šaldytuvai, kad nuskintą uogą iš karto atvėsintum, nes jos derėjimo metu Lietuvoje karščiai. Ji neslepia, kad kartais būdavo net panikos priepuoliai, kai skynimo įkarštyje derliaus tiesiog nebuvo kur dėti ir vėsinti. Tai mažai žinomas augalas ir pirkėjai jo dar negraibsto. Su ES parama įsigijo pramoninį šaldytuvą, sodininkams skirtą traktoriuką. Planuose su parama pirkti kombainą – nereikės nuolat į pagalbą šauktis gimines ir draugus.

„Uogas šiuo metu parduodame tik Lietuvoje, tačiau tikslas eksportas, nes tai nėra desertinė uoga, kurią galima valgyti saujomis. Kol kas pardavimui užsienyje per maži kiekiai“, – planais dalinasi R. Dereškevičienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)