Nors mažai kas tiki, kad šie būrimai ir ateities spėjimai sako tiesą, tačiau daugelyje šeimų tai liko tiesiog gražia tradicija. Bėda ta, kad vis mažiau į miestus suplūdusių lietuvių turi šaknis kaime ir gauti elementarių šiaudų, ar stiklinę kviečių sudėtinga.

Visgi, rinka sprendžia viską. Vilniaus Kalvarijų turguje šiaudus parduoda net keletas pardavėjų. Nors kaina vienoda – 50 centų už ryšulėlį, tačiau kiekis skiriasi keletą kartų. Tiesa, net jei pirksi didesnį gniužulą, atlikus būrimo procedūras po galva pasidėti ir minkštai išsimiegoti to nepakaks. Parduodama džiovinta žolė. Šiaudai – grūdinių kultūrų stiebai – netinka.

Panašiai ir su kviečiais. Pasak vardo nenorėjusio sakyti pardavėjo, šventėms naudojami tik spelta veislės kviečiai. Kiti kažkodėl laikomi netinkamais. Stiklinė šio gėrio 50 centų, kilogramas 1,5 euro.

„Šiaudus ir kviečius kalėdoms perka tik vyresni žmonės. Jauniausia moteris, kuriai pavyko parduoti šią prekę, maždaug 35 metų amžiaus. Jaunimo vartojimas visai kitoks, nei vyresnės kartos, kurie, tarkime, bulvių perka bent kibirą, kad užtektų ilgesniam laikui. Jaunuoliai prašo 2-3 bulvių ir morkos. Tik vienai vakarienei“, – pasakoja pardavėjas.

Norintiems pasismaginti per šventes, keletas tradicinių būrimų.

Meilės burtai

Vienas plačiausiai paplitusių burtų – kūčiukų skaičiavimas. Pagriebkite saują jų ir suskaičiuokite. Jei skaičius porinis, ateinantys metai bus poringi. Jei neporinis, teks nugventi dar vienerius viengungio metelius.

Merginos taip pat mėgdavo apkabinti namo tvorą. Jei apkabindavo lyginį skaičių pagaliukų, tai kitąmet susiras antrąją pusę.

Dar vienas populiarus burtas – su batais. Netekėjusios merginos mesdavo batus. Jei batų priekis būdavo pasisukęs į durų pusę, lauk vestuvių. Jei batas atsisukęs į namus, teks juose dar likti ir kitąmet.

Kaip sužinoti savo ateitį

Popierius

Lėkštėje sudeginkite suglamžytą popieriaus lapą. Tikėta, kad pažvelgus į pelenų krūvelės šešėlį galima išvysti savo ateitį. Kalnas ar kauburėlis simbolizuodavo turtus, šlovę, laimę ir sveikatą. Batas – keliones ir tt.

Šiaudai

Vienas gajausių išlikusių papročių – Kūčių vakarą iš po staltiesės traukti šiaudus. Ilgiausius ir storiausius ištraukusių šeimos narių laukdavo ilgas ir sotus gyvenimas.

Puodeliai

Burtai su 4 puodeliais. Po trimis iš jų padėkite monetą, žiedą ir raktą. Kurį puodelį išsirenka žmogus, tokie jo ateinantys metai ir laukia. Žiedas simbolizuoja vestuves, mylimąjį, šeimos pagausėjimą. Moneta – turtus, raktas – naujas žinias, laimę ir naujoves. Tuščias puodelis simbolizuoja, kad kitąmet jokios permainos nelydės.

Žinoma, nepamirškite, kad visa tai yra tik žaidimas ir tikėti burtais nebūtina.

Plačiau čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)